senin bu yazdıklarını sokak röportajlarında makarnacı dayılar söylüyor...
Ben farklı bir pencere açmak isterim, yorumunuzu bu doğrultuda bekliyorum.
Bulunduğum yerde bir market deposu var. 3 vardiya çalışıyor, yaklaşık bin çalışanı var. Soğuk zincir de var evet.
Söz konusu depoda minimum maaş vasıfsızlar için 55 bin tl. Servis var, yemek var, özel sağlık sigortası var, sgk zaten var. O marketin mağazalarında geçen aylık 10 bin tl kart da veriyorlar. Çalışma 8 saat. Bayram ikramiyesi senede iki kez, kışın doğalgaz yardımı, çocuğun varsa kırtasiye yardımı, doğum yardımı, evlilik yardımı, hastalık yardımı var. Altı ayda bir çift maaş durumu da var. Ayrıca bir seneden uzun çalışırsan her çalıştığın yıl için ekstra maaş da veriyorlar. Yükselme olanakları da var, eğitimine devam etmek istersen şirket içi eğitimler hariç eğitim yardımı da var çalışanlar için. Şirket seni kurslara da gönderiyor vasıf alman için. Şirket sürekli organizasyon yapıyor, pikniğe götürüyor, gezilere götürüyor örneğin işyerine dondurmacı,çiğ köfteci vb getirip çalışanlara ikramlarda bulunuyor. Sendika yasağı vs yok (bazı işyerlerinde bu durum vardır bilirsiniz) Elle ürün taşımak yasak, her şey makinelerle yapılıyor,indirmeler bindirmeler dahil. Sürekli iş güvenliği eğitimi veriliyor.
Ayrıca prim durumu da varmış ve fazla mesai imkanı da var. Fazla mesai zorunlu değil, prim sistemi zorunlu değil. Yani çalışanı kimse bir şey için zorlamıyor.
Mola odalarında her imkan var.
Bu kadar detayı nasıl biliyorum? Komşum bu depoda birim sorumlusu. Diyor ki her yere ilan verdiğimiz halde eleman bulamıyoruz. Elle ürün taşımanın yasak olduğu bir depoda, her şeyin makinelerle yapıldığı bir ortamda niye eleman bulunamıyor iş mi çok yorucu diye düşündüm. Diyor ki çalışanlara yorulduğunuzda oturun dinlenin diye özellikle söylüyoruz bunaldığınızda işe ara verin çay için diyoruz diyor. Öyleyse sorun ne diyorum işten çıkanlarla iş çıkış görüşmesi yapılıyordur nedir istatistiği diyorum. İk ya biz de soruyoruz aynı soruyu, çalışanlara da soruyoruz insanlar büyük çoğunlukla işin bir etiketi olmadığı için çıkıyorlarmış. Yani yükselsen de depodasın yine belki alt katta değilsin de üst katta ofistesin öyle düşünebilirsin.
Benim bahsettiğim komşum orada çalışalı 4 yıl oluyor, sınava girdi yükseldi. Başlangıçta vasıfsız girmişti, zamanla vasıflandı şirket kurslara yolladı kendisi okul bitirdi. Maaşı da üstte bahsettiklerim hariç 2026 için 85 bin tl.
Yani bazı firmalar maaş hariç çok fazla olanak sunsa bile yine eleman bulamayabiliyor. İşin etiketi tartışılır. Ancak ben ev geçindireceğim dersen bu olanaklar ile ev geçindirilir kanaatindeyim. Eğer yanlışsam da düzeltebilirsiniz.