Selamlar,
Çok mantıksız gibi görünüyor olabilir ama bir girişim gibi de düşünebilirsiniz.
Legal veya illegal ama githubdaki repolar herkese açık öncelikle Github'daki neredeyse bütün repoları çekeriz.
Legal veya illegal ama halka açık olan ücretsiz kitapları çeker insan bağlamında konuşmayı,tez'leri çeker tezler ile kurumsal olmayı ve blogları ve haberleri okutarak da insancık gibi olmasını sağlayabiliriz gibi geliyor.
Ardından bunlarla bir model eğitiriz ve tabii ki milyarlarca parametre olmayacak ama en azından sadece "kodlama" kısmında daha niş ve hiç bir sınırlamaya takılmayan bir yapay zeka yapmış olacağız.
Evet çok basit anlatıyorum ama örneğin 2-3 adet 4090 gibi veya ekran bunun gibi ekran kartları alıp bir yere koysak ve hiç bir şekilde "sansür"'e takılmadan bir kodlama aracı çıkartılırsa evet Claude ile injection yapsan 10 dakika çözülecek iş ama kendin yaparsan 2-3 ekran kartıyla belki 2 saatde olacak ama tamamen bağımsız ve sansürsüz olacak.
Ayrıca olurda gerçekten güzel bir model olma yolunda ilerlerse halka açık belki de hafif yatırım alabilecek bir proje gibi düşünüyorum.
Evet örneğin matematik verielri de eğitilir ama elimizden geldiğinde her şeyi "llm'e değil" yani modele değil tool'ara aktarırırz ve toollar basit cpu işlemleri ile olursa en azından daha az maliyet daha fazla mesaj işleme yeteneği kazandırılmış gibi olur diye düşünüyorum.
Örneğin 2x2 kaçtır sorusu için llm değil,cpu otomatik python/golang ile 2x2 yapıp cevap versin gibi.
Ayrıca artan maliyetler ve(tabii 20x alsan biel daha ucuz ve gayretsiz ama) bir süre sonra sizin mesajlarınızla Claude'nin geliştiğini varsayacak olursak gizlilik açısından da oldukça önemli bir yer alır gibi yani bugün belki zararına olur ama olurda 5 yıl sonra iyiki geliştirmişim der miyim?
Sizce bir zeka üretmek ne kadar mantıklı?
Bunu gerektiği zaman halka -yatırım alma amacıyla- açıp yatırım sonrası kademeli biçimde insanlara sunulması ne kadar zekice?
Fikirleriniz ve yorumlarınız var mıdır?
Teşekkürelr.