Benim yöntemimi yapay zekaya anlattırdım:

===================================

**Başlık: Tek Prompt mu, Parça Parça mı? İkisinin En İyisi: "Anlatımı Tek, Çıktıyı Parça" Yöntemi**

Merhaba, sorunuz çok yerinde. Tecrübelerime dayanarak en verimli yöntemi paylaşayım:

**"Ne istediğini tek seferde 'hikaye' gibi anlat, ama işi 'sözleşme' formatında, parça parça yaptır."**

### 🏠 Basit Bir Analoji: Ev Yaptırmak

Diyelim ki bir müteahhite ev yaptıracaksınız.

❌ **Yanlış* *"Bana güzel, modern, geniş bir ev yap."*
→ Sonuç? Müteahhit kafasına göre takılır. Mutfak geniş olur ama prizler eksik kalır.

✅ **Doğru*
1. **Önce Ana Kuralları Koyarsın (GLOBAL_CONSTRAINTS.md)*
> *"Bu evde tüm prizler topraklı olacak, İngilizce etiketler kullanılacak, güvenlik standartları X olacak."*
2. **Sonra Her Oda İçin Ayrı İş Emri Verirsin (ARCHITECTURE.md, KITCHEN.md, etc.)*
> *"Mutfak için: 6 priz, tezgah yüksekliği 90cm, aydınlatma LED olacak. Çıktı sadece malzeme listesi olsun."*

### 🔑 Neden Bu Yöntem?

| Avantaj | Açıklama |
|---------|----------|
| **💰 Daha Az Token** | AI'ya her seferinde tüm projeyi hatırlatmazsın, sadece ilgili kısmı gönderirsin. |
| **🎯 Daha Az Hata** | Kurallar ilgili dosyada olduğu için karışmaz, unutulmaz. |
| **🔧 Kolay Düzeltme** | Bir hata olursa sadece ilgili küçük dosyayı düzeltirsin, tüm projeyi baştan yazdırmazsın. |
| **🧠 AI Daha İyi Anlar** | Az ve net bilgiyle, daha odaklı ve kaliteli çıktı verir. |

### 🛠️ Pratik Uygulama

1. **Ana Kurallar Dosyası Oluştur** (`GLOBAL_CONSTRAINTS.md`): Projenin tümünde geçerli olacak standartlar, yasaklar, format.
2. **Her Modül İçin Ayrı "Sözleşme" Hazırla** (`ARCHITECTURE.md`, `MODULE_X.md`): Sadece o parçanın girdisi, kuralları, beklenen çıktısı.
3. **AI'ya Şöyle De* *"Sadece bu dosyadaki kurallara uyarak [dosya_adı]'nı yaz. Diğer dosyaları şimdilik boş bırak. Çıktı sadece kod olsun."*

### 💡 Altın İpuçları

✅ **Dosya ve Prompt İngilizce Olsun* AI, İngilizce eğitim verisiyle daha tutarlı çalışır.
✅ **Çıktı Formatını Zorla* *"Sadece JSON döndür, açıklama yapma"* gibi net talimatlar ver.
✅ **Çapraz Referans Verme* *"Diğer bölüme bak"* deme, ilgili kuralı kopyalayıp ilgili dosyaya yapıştır.

### 🎯 Sonuç

**Tek Prompt* *"Her şeyi yap ama detayları sen tahmin et."*
**Modüler Contract* *"Şunu yap, kurallar burada, başka şeye karışma."*

İkincisi hem daha ucuz, hem daha güvenilir, hem de sürdürülebilir. Deneyenler görecek: Karmaşık projeler bile bu disiplinle çok daha sorunsuz ilerliyor. 🚀