Sistemimde yaşadığım bir performans dengesizliği hakkında yardımlarınıza ihtiyacım var. Özellikle FiveM oynarken aldığım FPS değerleri, çözünürlük ayarlarını değiştirsem dahi neredeyse hiç değişmiyor. Bu durum darboğaz veya optimizasyon kaynaklı bir sorun olabileceğini düşündürüyor.
Sistem bileşenlerim:
İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F.
Ekran kartı: NVIDIA RTX 5060 Ti 16 GB.
RAM: 1X 16 GB DDR5.
Yaşadığım sorun: Oyun içinde normalde 100-140 FPS arası değerler alıyorum. Ancak çatışma anlarında (fightlarda) FPS değerim anlık olarak 60'lara kadar düşüyor. En garip olan kısım ise, tüm grafik ayarlarını en düşüğe çeksem dahi aldığım sonuçlar aynı.
Denediğim çözünürlükler (hepsinde sonuç aynı):
2K (2560x1440)
1080p (1920x1080)
1440x1080 (stretched)
İşin ilginç yanı, çözünürlüğü düşürdüğümde ekran kartı kullanımı düşüyor ancak FPS'de hiçbir artış olmuyor. İşlemci ve ekran kartı kullanım yüzdelerimi takip ettiğimde işlemcinin bazı çekirdeklerinin darboğaz oluşturduğundan şüpheleniyorum ama emin olamadım.
Sormak istediklerim:
FiveM'in kendi optimizasyon sorunlarından mı kaynaklıdır, yoksa sistemde başka bir kısıtlama mı var?
Fightlarda yaşanan bu ani düşüşler (drop) için yapabileceğim spesifik bir ayar/optimizasyon var mı?
FiveM'de FPS'i stabilize etmek için önerebileceğiniz "NVIDIA Denetim Masası" veya "oyun içi" ayarlar nelerdir?
Değerli yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.