"nedne derseniz ben kendimi mesela koyuyorum bunun yerine, muhendislik konusunda yabanci firmalara danismanlik veriyorum yurtdisi projelerinde, benden baskasi veremiyor o bilgiyi destegi o konularda, amerikada olsun avrupada olsun, ben gidiyorum. Cunku ciddi anlamda spesifik, egitim desen, tecrube desen, sektorlerdeki calismalar desen hepsinn bir harmanlanmis seklini sunabiliyorum firmalara. Imalatciya bakimci ve yatirimci acisindan yeni pencere aciyorum, fabrikaya imalatci ve taseron acisindan bir pencere sunuyorum, taserona imalatci ve bakimci acisindan bilgi veriyorum, hepsindeki eksik kismi tamamliyorum.Sonra bir devlet gelip baan sen bu sektorde tekelsin deyip ceza kesecek. Cok sacma. o zaman ya bu isi yapmam, yatirim gecikir devryee alma gecikince onalrca insanin isi aksar, ya da is yurur ama ceza aliyorsam fiyatim yukselir ve mecbur odeyecekler. ikisinn de kimseye faydasi yok. " : Tekelleşme konusu sizin düşündüğünüz gibi değil, az öncede belirttiğim gibi Google'ın kendi servislerini ön plana çıakrması. Şöyle düşünün: Bir alışveriş merkezi var. İçindeki dükkanlar kira ödeyerek orada satış yapıyor. Sonra AVM sahibi kendi mağazasını açıyor ve müşterileri önce oraya yönlendiriyor. Diğer dükkanlar hâlâ orada ama kimse görmüyor artık. AVM'den çıkamazlar, çünkü müşteri orada. Ama AVM kurallarına göre oynuyorlar ve kaybediyorlar. Mesela; Google Maps, Google Flights, Google Shopping arama sonuçlarının tepesinde çıkar, rakip siteler alta itilir.[/B]
Ama mesela bilinmeyen bazi seyler var, ben 2007 yilinda microsoft uzerinden bir iste calisiyordum, arama motoru konusu ile ilgili. Ozetle, direk bir sorugunun sonuclandirmasini bingte cikan sonuclar ve googleda sican sonuclar olarak degerlendirip, bingin daha iyi sonuc vermesi icin manual insan girdisi saglaniyordu. Fakat google bunu yazilim ile daha iyi bir hale getirdigi icin digerlerinden one gecti. Boyle degerlendirlecek olursa, su an google bing , yandex arama, yahoo, ducducgo gibi tum arama sitelerine dava acmaya hakki var. Cunku dedigim gibi arkaplanda bu siteler, insan gcu ile, googlein otomasyon iel yaptigi faydali sonuc gosterimini, birebir google ile kendi sonuclarini karsilastirararak iyilestirme calismasina gidiyordu insan gucu ile. Bu da aslinda googlein yontemini calmak oluyor. Aynisini facebook ta yapiyordu. facebook kendi arama sonuclarini duzeltmek icin googlei kullaniyordu, hatta bir ara googlea rakip olmak icin bir arama motoru cikartacagi zaman o projede de gorev almistim ve acikca, google search resultsa goz at diyordu. tam proje dokumanlarini paylasmayayim ama bir kisminin goruntusunu ileteyim.
https://ibb.co/B5cTnXcr
yani direk chrome yukle, sonuclari google ile karsilastir ve bizim arama sonuclarimizi gelirtir diyordu facebook, bunu bing te yapti, yillarca bizzat projelerde yer aldim. tabi ki daha cok fazla detayi mevcut. Mesela bunu amerikada yasarken, hem amerika hem almanya marketine yapyiordum cift dilden dolayi.
Ozetle sunu demek istiyorum bugun googlea dava acanlar, zamaninda kendini gelistirmek icin googledan baska hicbirsey kullanmadilar. Yani google avmyi acti, para kazanamayan adamlar dukkan tuttu, google kendi dukkanini acinca, simdi birde sikayet ediyorlar. Aslinda cozum basit, daha iyi urun getir insanlar seni kullansin.
Tekellesme ile ilgili belki haklisiniz, tam olarak aslinda anlatmak istedigim farkli olabilir, ama dedigim gibi benim anlamadigim nokta hem googlei senelerce kullandirlar kendilerini gelistirmek icin, simdi sikayet ediyorlar. Bu garibime gidiyor. (resim linki 2 gune silinecek, bilgi olsun diye cok ufak bir kac goruntu paylastim)