AlperA. adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben sunu anlamiyorum mesela, madem googledan trafik kaybindan sikayetci, google o zaman dese ki ben sana gonderdigim kadar trafik icin odeme yapacaksin, kimse ok demez. Google dese ki, o zaman tamam indexini siliyorum, kimse yine kabul etmez.

Ornek veriyorum ben ai modunu daha cok kullaniyorum artik webe gore. cunku spesifik bir aramada artik sagolsun siteler cop yigini oldugu icin, bulana kadar ugrasiyorum, ama ai sayesinde bir kac bilgi kaynagindan bana toparlayip ozetliyor. Gayet te kullanilsli acikcasi.

Demek istedigim su ki, sikayetci olan kisielr gibi memnun olan da bir cok insan var acikcasi. Totalde bu davalarin pek bir yere varacagini sanmiyorum.

zaten tekellesmeyle ilgili davalari anlamiyorum, ornegin sahibinden de ceza yiyor bazen. Neden? Rakip ciksin biri, site yapsin, daha iyi imkan sunsun, ne bileyim yeni birseyler ciakrsin. yani bir sektorde en iyisi oolmak neden suc? bana biraz komik geliyor acikcasi.

nedne derseniz ben kendimi mesela koyuyorum bunun yerine, muhendislik konusunda yabanci firmalara danismanlik veriyorum yurtdisi projelerinde, benden baskasi veremiyor o bilgiyi destegi o konularda, amerikada olsun avrupada olsun, ben gidiyorum. Cunku ciddi anlamda spesifik, egitim desen, tecrube desen, sektorlerdeki calismalar desen hepsinn bir harmanlanmis seklini sunabiliyorum firmalara. Imalatciya bakimci ve yatirimci acisindan yeni pencere aciyorum, fabrikaya imalatci ve taseron acisindan bir pencere sunuyorum, taserona imalatci ve bakimci acisindan bilgi veriyorum, hepsindeki eksik kismi tamamliyorum.

Sonra bir devlet gelip baan sen bu sektorde tekelsin deyip ceza kesecek. Cok sacma. o zaman ya bu isi yapmam, yatirim gecikir devryee alma gecikince onalrca insanin isi aksar, ya da is yurur ama ceza aliyorsam fiyatim yukselir ve mecbur odeyecekler. ikisinn de kimseye faydasi yok.

Bilmiyorum ben mi yanlis dusunuyorum. en basa gelirsek, google niey ceza yiyor , sikayet etmeye gerek yok, icerigi indexlenmesin isteyen site googlein botlarini bloklar, icerigini googledan kaldirir, indexlerini siler olur biter.

Ama soru su, o websitesindeki o icerigi, yazan yazar kendi kendine sifirdan mi uretti? tabi ki degil. O yuzden ksiaca, bence sikayet edecek birsey yok, umarim en kisa surede ai modu anasayfa olur.
"zaten tekellesmeyle ilgili davalari anlamiyorum, ornegin sahibinden de ceza yiyor bazen. Neden? Rakip ciksin biri, site yapsin, daha iyi imkan sunsun, ne bileyim yeni birseyler ciakrsin. yani bir sektorde en iyisi oolmak neden suc? bana biraz komik geliyor acikcasi. " : Tekelleşme, başkası da yapsın anlamında değil. Bu kararda google'a diğerlerinin öne çıkmasına mani olduğu için ceza verilmiş. Örneğin GOogle bazı firmalarla anlaşma yaparak kendi ürünlerinin kullanılmasını sağlamış. Veya Arama sonuçlarında rakip servisleri değil, kendi servislerini öne çıkarmış .

"Ornek veriyorum ben ai modunu daha cok kullaniyorum artik webe gore. cunku spesifik bir aramada artik sagolsun siteler cop yigini oldugu icin, bulana kadar ugrasiyorum, ama ai sayesinde bir kac bilgi kaynagindan bana toparlayip ozetliyor. Gayet te kullanilsli acikcasi. " : Kullanıcı gözüyle baktığında Al, elbette özetleme yöntemiyle kullanışlı görünüyor. Ama işin arka planında bu özet yaptığı ve beslendiği sistem kendisine ait değil. Burada bir çok blog, haber sitesi üserinden besleniyor. Yani bir emek söz konusu. AI o içeriği özetleyip sana sunuyor. Ama o içeriği üreten siteye sen artık gitmiyosun. İçerik üreticiler trafik alamıyor, reklam geliri eriiyor, kaliteli içerik üretmek ekonomik olarak anlamsız hale geliyor.Bu durum şimdilik bu şekilde devame derde, sürdürülebilir mi orası soru işareti.

"nedne derseniz ben kendimi mesela koyuyorum bunun yerine, muhendislik konusunda yabanci firmalara danismanlik veriyorum yurtdisi projelerinde, benden baskasi veremiyor o bilgiyi destegi o konularda, amerikada olsun avrupada olsun, ben gidiyorum. Cunku ciddi anlamda spesifik, egitim desen, tecrube desen, sektorlerdeki calismalar desen hepsinn bir harmanlanmis seklini sunabiliyorum firmalara. Imalatciya bakimci ve yatirimci acisindan yeni pencere aciyorum, fabrikaya imalatci ve taseron acisindan bir pencere sunuyorum, taserona imalatci ve bakimci acisindan bilgi veriyorum, hepsindeki eksik kismi tamamliyorum.Sonra bir devlet gelip baan sen bu sektorde tekelsin deyip ceza kesecek. Cok sacma. o zaman ya bu isi yapmam, yatirim gecikir devryee alma gecikince onalrca insanin isi aksar, ya da is yurur ama ceza aliyorsam fiyatim yukselir ve mecbur odeyecekler. ikisinn de kimseye faydasi yok. " : Tekelleşme konusu sizin düşündüğünüz gibi değil, az öncede belirttiğim gibi Google'ın kendi servislerini ön plana çıakrması. Şöyle düşünün: Bir alışveriş merkezi var. İçindeki dükkanlar kira ödeyerek orada satış yapıyor. Sonra AVM sahibi kendi mağazasını açıyor ve müşterileri önce oraya yönlendiriyor. Diğer dükkanlar hâlâ orada ama kimse görmüyor artık. AVM'den çıkamazlar, çünkü müşteri orada. Ama AVM kurallarına göre oynuyorlar ve kaybediyorlar. Mesela; Google Maps, Google Flights, Google Shopping arama sonuçlarının tepesinde çıkar, rakip siteler alta itilir.

"Bilmiyorum ben mi yanlis dusunuyorum. en basa gelirsek, google niey ceza yiyor , sikayet etmeye gerek yok, icerigi indexlenmesin isteyen site googlein botlarini bloklar, icerigini googledan kaldirir, indexlerini siler olur biter. " : Google botlarını engellemek çok kolay iş 5 dakikada yaprsınız. Ama bu durum indexlerin silinmesi demek haliyle. Yani çözüm değil. Bu durum, bir ülkede ki tek hava limanını beğenmiyorsanız kullanmayın demek gibi bir şey. şöyle düşünebilirsiniz. KArdeşim Google yatırım yapmış, dünyada kendisini ispatlamış. İStediğini yapar. Ama hukuken benim bildiğim kadarıyla öyle olmmuyor. VErilen cezalar, Google'ın pazar hakimiyetini kendi lehine kullandığı için veriliyor. Ana mesele, "indexlenme zorunluluğu" değil, hâkim konumu kötüye kullanmak.