(Yazı çok uzunsa Okumayın diye özet geçeyim: PNG dosyaları telefondan düzeltmeden bu uygılam aracılığı ile sitenize atarsanız WebP olur)
Github İndirme linki
Dün sabah evden çıkıp işe gittim. Koltuğuma oturdum ve bilgisayarı açmadan sitemde bir yazı paylaşmak istedim. Yazıyı uzun uzun hazırladım. Görsel ekleyeceğim sırada WordPress bir uyarı verdi. Meğer görselin boyutu büyükmüş ve siteye yüklemiyormuş. Telefonla çektiğim fotoğraf 12 MB olmuş; gerçekten de büyükmüş.
Normalde büyük boyutlu videolar ekliyordum ve onlarda herhangi bir sorun yaşamıyordum. Meğer WordPress dosya yükleme boyutunu 2 MBa düşürmüş. Neyse, onu düzelttim. Fotoğrafı yükleyeyim, zaten eklenti WebP formatına çeviriyor. dedim. Bu sefer de dosya adı `IMG_72u3pwndğe.PNG` gibi saçma sapan bir isimle geldi.
Play Storedan PNG to WebP uygulaması indireyim dedim. Arkadaş, hepsi mi reklamlı olur? 10 saniyelik iş için 1 dakika reklam izletiyorlar. Sonra bu işi nasıl çözerim diye düşündüm ve bir uygulama yapma fikri doğdu.
Uygulama hem PNG/JPG dosyalarını WebP formatına çevirecek hem de dosya adlarını bizim belirlediğimiz şekilde düzenleyecekti. Yapmışken farklı bir şey olsun dedim. Siteye resim yüklerken galeri ve dosya seçme alanında bu uygulama da çıksın istedim; çıktı da. Görsel bu uygulama üzerinden seçilsin, siteye eklenirken telefonda WebPye çevrilsin ve öyle yüklensin dedim; o da oldu.
Kısacası görsel PNG veya JPG formatında olsa bile uğraşmaya gerek kalmıyor. Siteden galeri seçer gibi bu uygulama seçiliyor ve görsel doğrudan WebPye çevriliyor. Üstelik toplu seçim de yapılabiliyor. Tekli veya toplu seçimde görsel adı girme alanı oluyor. Örneğin oraya düğün fotoğrafı yazınca dosyaları otomatik olarak düğün fotoğrafı 001, düğün fotoğrafı 002 şeklinde yeniden adlandırıyor.
Ayrıca uygulama sadece siteye yükleme için değil, galeriye kaydetme için de kullanılabiliyor. İstersen tek bir görseli WebP formatına çevirip telefon galerisine kaydedebiliyorsun. İstersen de birden fazla görseli toplu olarak WebP formatına dönüştürüp yine galeriye kaydedebiliyorsun. Hatta toplu şekilde WebPye çevirdiğin görselleri doğrudan başka uygulamalarla paylaşabiliyor veya gönderebiliyorsun.
Yani bu uygulama sayesinde fotoğraf boyutu, dosya adı ve WebP dönüşümüyle ayrı ayrı uğraşmaya gerek kalmıyor. Görseli seçiyorsun, ismini belirliyorsun, uygulama WebPye çevirip ister siteye yüklemeye hazır hale getiriyor, ister galeriye kaydediyor, ister toplu şekilde paylaşmana imkân sağlıyor.
,