ledci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
yıllar önce swap piyasalarında likidite sıkılaştırması yaptılar. günümüzde de yabancı yatırımcının TL ye ulaşmasını kontrol altında tutuyorlar. bunu yapmalarındaki sebep çok fazla TL ye ulaşırsanız bununla kaldıraçlı döviz piyasasından yüklü işlem yapıp TL bacağı olan paritelerde piyasa dengesini bozabilirsiniz.

örnek olarak ben büyük bir fon yönetiyorum diyelim, elimdeki varlıkları teminat göstererek haftalık swap faizi ödeyerek, yüklü miktarda TL borçlandım. bu TL yide USD, EUR, GBP gibi pariteye çevirdim yani TL shortladım. bunu yüklü miktarda kaldıraçlı yapınca TL değer kaybetti. sonra elimdeki dövizleri satıp düşük fiyatta TL alıp (long), haftalık swap faizini ödeyerek para kazandım.

MB bu mekanizmayı bozmak için TL likiditeyi kontrol altına aldı. o dönemde öyle kısmıştı ki gecelik (veya haftalık) swap faizleri %1000 lere çıktı. yani TL nin maliyetini o kadar arttırdı ki TL ye ulaşamadılar. dolayısıyla shortlyacak TL kalmayınca kurda stabilite sağlandı. bu bahsettiğim faiz, bankaların mevduat faizi değildir onların vatandaşa verdiği faiz ancak enflasyonu karşılar. ek olarak vatandaşın aldığı bir kaç yüz dolar-euro ile kurlar yükselmez. belki bank run denilen bankalardan topluca para çekilişi olursa o zaman yükselir.
siyasetten uzak ve bilime dayalı olarak bu kadar güzel anlatılmazdı . suan bu durum japonyada gerceklesiyor çok zor durumdalar. suan onlarda krediye ulasımı zorlastırdılar vs