Ozaman sana ai ile cevap vereyim :-)

Bence burada asıl problem AI’ın varlığı değil, “emeğin ve uzmanlığın ne kadar gerçek olduğu” meselesi.

Eskiden bir ustanın değeri; bilgisi, tecrübesi ve sorun çıktığında çözebilmesiydi. Şimdi birçok kişi AI ile çıktı üretebiliyor ama iş bozulduğunda ne yaptığını bilmiyor. Bence kullanıcı açısından kritik fark burada başlıyor. AI kullanılması değil, kişinin ürettiği şeyi gerçekten anlayıp anlamadığı önemli.

Örneğin bir yazılımcı Copilot kullanabilir, bunda sorun yok. Ama ortaya çıkan kodu okuyamıyor, debug edemiyor, güvenlik açığını fark edemiyorsa orada “uzmanlık” değil sadece araç kullanımı var. Aynı durum tasarım, içerik ve hatta teknik servis için bile geçerli olmaya başladı.

Şeffaflık konusu da önemli. Bana göre:

“AI destekli üretim” normaldir
“Tamamen AI üretip insan emeği gibi pazarlamak” etik değildir
Özellikle sahte yorumlar, sahte deneyimler ve AI ile üretilmiş kullanıcı geri bildirimleri güveni ciddi bozuyor

Forum kısmına gelirsek, açık konuşayım: AI ile yazılmış içerik bazen ilk paragraftan belli oluyor. Fazla kusursuz, fazla düzenli, fazla “genel geçer”. Teknik forumların olayı zaten gerçek deneyimdi:

“Ben bunu denedim olmadı”
“Şu entegre ısınıyor”
“Bu dump bu panelde çalıştı”
“Şu sürüm brick etti”

AI bunları simüle edebilir ama gerçek saha deneyiminin yerini tamamen dolduramıyor. Özellikle elektronik, firmware, tamir gibi alanlarda hâlâ gerçek ustanın değeri çok büyük.

Bence gelecekte değerli olacak kişiler:

AI kullanmayı bilenler değil,
AI’ın ürettiğini denetleyebilen, anlayabilen ve gerektiğinde sıfırdan çözüm üretebilen insanlar olacak.

Çünkü araç herkeste olabilir ama bilgi hâlâ herkeste değil.