Merhaba,

Uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konuyu açmak istiyorum, off-topic ama hepimizi ilgilendiriyor.

Yapay zekanın hayatımıza girmesine karşı değilim, faydalarını da inkar etmiyorum. Ama son 1 yılda gözlemlediğim bir şey var: artık her şey AI çıktısı.

Durum şu:

- Bir tasarımcıya iş veriyorsun, ortaya çıkan şey Midjourney/DALL-E çıktısının üzerine biraz rötuş
- Yazılımcıya proje yaptırıyorsun, kod tamamen Cursor/Copilot üretimi, sorun çıktığında kimse anlamıyor
- E-ticaret sitelerindeki ürün açıklamaları, blog yazıları, hatta 'müşteri yorumları' bile AI
- Forumlarda bile artık 'gerçek deneyim' diye okuduğun şey çoğu zaman ChatGPT formatında

İşin teknik kısmı bir yana, beni asıl düşündüren güven meselesi. Eskiden bir ustaya iş verirken onun bilgisine, deneyimine güvenirdin. Şimdi kime güveniyoruz? Adamın prompt yazma becerisine mi?

Benim derdim şu: AI bir araç olarak harika. Ama 'tamamen AI ile üretip insan emeği fiyatına satmak' bana dürüst gelmiyor. Hele bir de bunu gizlemeye çalışmak...

Merak ettiklerim:

- Aldığınız bir ürünün/hizmetin tamamen AI çıktısı olduğunu öğrenseniz ne hissedersiniz?
- Satıcıların 'AI kullandım' diye şeffaf olma zorunluluğu olmalı mı?
- Sizce bu gidişat 'gerçek' ustaları, tasarımcıları, yazılımcıları nasıl etkiler?
- Forum kültürü açısından düşünürsek; AI ile yazılmış bir konuyu, bir yorumu okumak sizi rahatsız ediyor mu?

Kendi adıma artık alışveriş yaparken bir adım daha tedirgin yaklaşıyorum. Belki paranoyaklık ediyorum, belki haklıyım. Sizin görüşlerinizi merak ediyorum.

Tartışmaya açık.