Selamlar Mehmet abi, seni tekrar görmek ne güzel,
Yapay zekanın domainlere pozitif ve negatif etkilerini kısaca yazayım; Klasik arama motoru alışkanlıkları yapay zeka evreninde artık değişti ve değişmeye de devam ediyor. Bunun ne gibi etkileri olabilir?
Önce negatif etkilerini yazayım; artık kullanıcılar bir bilgiyi araştırırken, Google'da arama yapıp siteleri tek tek gezmek yerine doğrudan yapay zekaya sorup cevabı alıyor ve sekmeyi kapatıyor, bunu hepimiz biliyoruz. Dünyanın en büyük teknoloji araştırma şirketlerinden Gartner'ın 2024'te yaptığı bir araştırmaya göre, yapay zeka arama motorları ve sohbet botları nedeniyle geleneksel arama motoru hacminin 2026 yılına kadar %25 oranında düşmesi öngörülüyordu. Nitekim biz bunu şu an yaşıyoruz ve 2028'e kadar da %50'lere ulaşacağı söyleniyor. Bu durum, sırf içinde anahtar kelime geçiyor diye arama motorundan tesadüfi organik trafik çeken 2. ve 3. kalite jenerik domainlerin hit kaybetmesine ve dolayısıyla değerinin düşmesine neden olacak. İnsanlar artık bilgi almak için bir makale sitesine tıklamıyor, direkt yapay zeka ile bilgiyi alıyor.
Peki hiç mi pozitif etkisi yok? Pozitif etkisi bence ilerleyen yıllarda olacak, neden mi? Artık yapay zeka araştırma yaparken kanıt sunacak ki şu anda kanıta dayalı bazı yapay zeka araçları var. Bunlardan bir tanesi şu an benim de kullandığım Perplexity. Bunlar cevap üretirken güvenilir siteleri referans alıyorlar. Bu tür yapay zekaların algoritmaları; eski, backlink profili güçlü jenerik domainleri yüksek otorite ve güven sinyali olarak algılamaya programlıdır. İşte bu anlamda jenerik domainler değerlidir diyebiliriz. Jenerik domainin otoriter algısı da bir başka pozitif etki aslında ama buna çok detaylı girmek istemiyorum.
Özetle; hit almak için alınmış ama marka olamayacak kadar sıradan jenerik domainlerin devri yavaş yavaş kapanıyor. Ancak sektörü temsil eden, akılda kalıcı, kısa ve net jenerik domainler, yapay zeka çağında güven ve otorite sinyali olmaya devam edecek. En azından ilerleyen yıllarda çok daha fazla pozitif etki edeceğine inanıyorum. Çünkü yapay zekanın da cevaplarını dayandıracağı sağlam, prestijli kanıtlara ihtiyacı var.
Saygılar ve sevgiler.