Çok değişik bir sektör yenilik ucuzluk değil pahalılık getiriyor :/
Zaten fiyatlar akıl almaz değil mi sizce de? 1$ 45₺ ediyorken. Dahası pahalısı korkunç olur
Yapay zeka öyle bir hale geldi ki şirketler adet tüm Özkaynaklarini bu sektöre döküyor ve hala istedikleri düzeyde değil bir noktadan sonra işler öyle bir hal alacak ki Çinliler sektöre öyle bir girdi ki tıpkı otomotiv ve telefon sektöründe olduğu gibi şok etkisi yarattılar Çinli yapayzeka firmaları çok daha uyguna çok daha iyi şeyler çıkarmaya başladılar buda büyük şirketleri zor durumda bırakti o yüzden kalite düşüyor maliyet artıyor malesef.
Pahalılaşacağı doğru, ancak yapay zeka yazılımcılarının biteceği yanlış, kazanacağı para ile yapay zekanın parasını çıkarır sonuçta.
O zaman bız de kendı yapay zekamızı kurarız kı amacımız da o zaten
bundan bı 50 sene sonra bu alanı kasmayanlar cok gerıde olcak kişisel gorusum
geminide limitlerde düşüş mü yaptı acaba bir öncekine göre hemen limitler dolmaya başladı
Hocam çini unutuyorsunuz geriden geldiklerine bakmayın
Çin sektörü her zaman dengeler
Fiyat artacağını düşünmüyorum ama reklam modeli gelir yakın bi zamanda
Valla hocam bitsede kurtulsak 100 bin tl lik işe 10 bin tl fiyat verenler var. Yapay zeka sayesinde yazılımcıyım diye ortada gezen var 50 bin tl lik işi 5 bin tl yapanlar var
Doğru ancak inanılmaz da bir rekabet var hocam gemini tek başına haydi bakalım abonelik 500 dolar dediğinde bu ancak diğer yapay zekaların işine gelir, neyseki Çin de bir yandan AI işine girdi.
Fiyatların çok şişeceğini düşünmüyorum yerel bilgisayarda bile internetsiz çalışan AI ler varken sıfırdan kod yazma ve tasarım yapma işi bence tamamen bitti ama tabi dediğiniz gibi çok gelişmiş modellerin limitleri kesinlikle azaltılacak
Claude şimdiden batırdı bizi 😂
Çalıştığım işletme yapay zekaya geçmem konusunda zorlama yapıyor ve eğitim almam için baskılıyor ( eğitim ücretini kendileri karşılıyor ) sanırım geçme zamanı geldi. bu yazıdan sonra tam kararımdır bekle ai engineering
Kazanc elde edenler icin cokta sorun olacagini sanmiyorum. Kendim aylik 1200$ bandinda AI butcesi ayiriyorum. Ve karsiligini fazlasiyla aliyorum. Profesyonel bir yazilimcidan daha az ucret ve daha cok is yapiyor. Olaya boyle bakilmasi gerekiyor bence.
5000 sayfalık metini işleyecek bi python script ve api kullanıyorum inan $30 dolar gitti

forumdan yaptırsak $25 a yaptırırdık
Çinli olduğu sürece zor olur.Çinliler modelleride ucuza bulma yönünden son derece başarılılar.Forumda hesap satan çoğu kişi çinli yada asyadan birilerinden alıp satıyor.
Ücretsiz araç ve modellere yönelin. Claude Code yerine Open Code ve Open Claude kullanıyorum. Hatta bir kaç tane daha var ama kullanmadığım için yazmıyorum. Model olarak da oldukça hızlı ücretsiz Deep Seek V4 Flash, Qwen 3.6 plus, Big Pickle, MiniMax M2.5, Nemotron 3 super gibi modellere yönelin. Bunlara hadi adresi de vereyim
Nvidia dan erişebilirsiniz. Nvidia Türkiye gibi bir çok ülkeye açık değil ama onun da bir yöntemi var. Onun içinde ücreti mukabilinde yardımcı olurum. Eğer çok az da olsa ödeme yaparım derseniz
DeepSeek'in sitesinden çok uygun fiyata api key alabilirsiniz.(Paypal dan da ödeme yapabilrisiniz.) Ben abartmıyorum milyonlarca satır yazdırdım 20 dolar falan ödedim. Minimum ödeme eşiği de 2 dolar falan.
Kendi yapay zekanı kullanabilir veya çinli modellere geçebilirsiniz benim konumdan bakabilirsin hocam çinli modellere alışın kullanmayı öğrenin derim yakında abd firmaları fiyatları kökleyecek
Serbest piyasa, birini çok tutarlar diğeri doğar. Biri doğar biri batar.
Biteceğini zerre düşünmüyorum. Aksine hız kazanacak. Aradan çekilen kişiler ise ayda 150 TL verip pro alıp kullanayım diyenler olacak.
Bugün 20 dolar olan ürün yarın 50 dolar olacak.
1 Sene sonra 100 Dolar.
Yapmak isteyen yine aynı şekilde ayda 200 300 dolar verecek ve istediğini yapacak. Ancak düşük segmentte zaten yaptığını kendi bile bilmeyen vibe coderler piyasadan büyük miktarda silinecek.
Fakat şöyle bir durumda var. İleride agentic durumlar çok daha iyi hale gelecek. 1 Sene sonra artık tek promptla belki 20 dakika da her şeyi hazır site alacaksınız.
İşte bu bilinmeyen durum. Kaldı ki bunu bence yapacaklar ve daha yaygın hale gelecek.
bence tam tersi fiyatlar düşer zaten rekabet bi ortam üstelik claude space x gibi firmalarla anlaşıp sunucuları çok genişledi.
Şu an yapay zeka yatırımları ile kacançları birbirini karşılamıyor hala.
İlk çıktığında elbet hem tanıtım hem de yatıırmları karşılamak için limit verdiler. Ancak gün geçtikte yapay zeka kullanıcısı ve kullanım alanı artıyor bu yüzden sürekli yeni yatırımlar gerekiyor.
Yapay zeka gider/gelir bu şekilde kalmaya devam ederse daha da kısacaklar yapay zekanın gelişimi gecikecektir. Elbet günün sonunda bir şekilde karlı çıkıp devam edeceklerdir ama bu düşüş sonrası mı olur yoksa şimdi ki gibi aynı icme ile devam eder mi bilemiyoruz.
Valla keşke 100 bin falan olsa aylık ücreti de çakma uzmancıklardan kurtuluruz belki zamanında stackoverflowdan kod toplamamış githubda proje taramamış insanlar gelip bize uzmanlık ahkam dersi kesmeye çalışıyor.
Konuya cevap yazan herkese çok teşekkür ederim 🙏
Değerli yorumlarınızı tek tek okudum. Tek tek cevap vermek yerine topluca yazmak istedim.
Bir dönüşüm içerisindeyiz ve gerek ABD li şirketler gerek Çinli şirketler bir şekilde işi sırtlamış durumdalar. Biz Türkler olarak ne yazık ki bu treni de kaçıracağız gibi duruyor