eTicra adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam yazınızda nokta yok, virgül yok, okuyana kadar nefesim kesildi ve hala projenin ne olduğunu anlayamadım.
içimden geleni içimden geldiği gibi yazdım haklısınız kusura bakmayın yapay zekayla konuşa konuşa böyle oldu hep. bi el atayım

aşağıdaki versiyonu GPT oluşturdu daha anlaşılır gibi;

Alıntı
Selamlar,
React ile, GPT’den destek alarak bir hobi projesi üzerinde çalışıyorum. Yazılımcı değilim; daha çok fikri somutlaştırmak ve çalışan bir MVP/prototip görmek için vibecoding yöntemiyle ilerledim. Şu anki MVP’ye buradan bakabilirsiniz:
https://mrtrclb.github.io/aquatakas-mvp/

Proje dosyaları da GitHub’da açık:
https://github.com/mrtrclb/aquatakas-mvp

Fikir kısaca şu: Akvaryum hobisine özel, hobicilerin kendi aralarında ilan verebildiği, alım-satım/takas/ücretsiz sahiplendirme yapabildiği, lokasyon bazlı çalışan, modern arayüzlü bir web platformu. Petshop veya profesyonel ticari işletmelerden çok, hobiciden hobiciye mantığında düşündüm. Çünkü akvaryum hobisinde ikinci el tarafı gerçekten çok dağınık; Facebook grupları, WhatsApp grupları ve genel ilan siteleri üzerinden yürüyor. Türkçe, güncel, güven veren ve kullanımı kolay bir platform ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Şu an MVP’de ilan listeleme, detay sayfası, ilan ekleme, kullanıcı hesabı, ilanlarım, mesajlarım, reklamlarım, reklam başvuru/onay mantığı, kullanıcı profil modalı gibi temel ekranlar çalışır durumda. Tabii bunlar gerçek backend’e bağlı değil; daha çok çalışan bir arayüz/prototip gibi düşünmek lazım.

Benim asıl merak ettiğim konular şunlar:
Bu proje sizce geliştirmeye değer mi?
Mevcut dosyalar bir geliştirici için işe yarar bir başlangıç/prototip sayılır mı, yoksa her şey sıfırdan mı yazılır?
Bunu gerçek çalışan bir sisteme çevirmek istersek yaklaşık ne kadar bütçe gerekir?
Ne kadar sürede yapılabilir?
Supabase/Firebase gibi hazır altyapılarla ilerlemek mantıklı olur mu?
Sanal POS, sosyal girişler, e-posta doğrulama, SMS/2FA, admin paneli, ilan onayı, reklam/öne çıkarılmış ilan sistemi gibi özellikler işin maliyetini ne kadar büyütür?

Burada önemli bir not: Platformun kullanıcılar arası ödemeye aracılık etmesini veya komisyon almasını düşünmüyorum. Yani alıcı-satıcı ödemesi platform üzerinden dönmeyecek. Gelir modeli daha çok öne çıkarılmış ilanlar ve reklam alanları üzerinden olabilir. Reklam tarafında da “reklam oluştur → incelemeye gönder → onaylanırsa ödeme → yayına alma” gibi bir akış düşünüyorum.

Bu paylaşımı yapma amacım “mükemmel bir şey yaptım” demek değil. Tam tersine, işin daha başında olduğumu ve gerçek anlamda sürdürülebilir bir ürün için yazılım, güvenlik, bakım, moderasyon ve altyapı tarafında ciddi deneyim gerektiğini fark ettim. Ama niş bir alanda gerçek bir ihtiyaç da var gibi geliyor. Bu yüzden tecrübeli geliştiricilerin ve girişimcilerin yorumlarını almak isterim.
Sizce üzerine gidilir mi? Böyle bir projeye para ve zaman yatırmaya değer mi?