Geçen gün burada 5 milyon aboneli, tamamen özgün içerikler üreten kanalımın spam ve dolandırıcılık gerekçesiyle kapatıldığını paylaşmıştım. Son iki gündür hem X üzerinde TeamYouTube ekibini hem de Reddit tarafındaki paylaşımları takip ediyorum. Görünen o ki yalnızca ben değil, 10 Mayıstan bu yana on binlerce içerik üreticisinin kanalı aynı sebeple haksız yere kapatılmış.
Merak ettiğim şey şu: YouTube neden bu kadar büyük bir sorunda hata ihtimalini kabul etmiyor? Bu kadar insanın aynı anda aynı gerekçeyle mağdur olması karşısında hâlâ içerik üreticilerini suçlu göstermek gerçekten anlaşılır değil. İçeride kimse çıkıp Arkadaşlar burada bir gariplik var, sistemi güncellerken bir hata yapılmış olabilir, bu kadar talep boşuna gelmiyor demiyor mu?
YouTube da artık Meta gibi davranmaya başladı. Suçsuz yere hesap askıya alınıyor, itiraz etmeniz isteniyor, ardından itirazlar otomatik şekilde reddediliyor ve kullanıcıların ulaşabileceği iletişim kanalları neredeyse tamamen kapalı tutuluyor.
Üstelik bu ilk kez yaşanmıyor. 2024 yılında da aynı durum olmuştu. Yine aynı politika gerekçesiyle on binlerce kişinin hesabı kapatılmış, ancak bir hafta sonra bunun sistem kaynaklı bir hata olduğu kabul edilmişti. Şimdi ise içerik üreticileri suçlanıyor ve sistemin kusursuz olduğu söyleniyor.