Valla ben aylık neredeyse host parasına sunucu aldım. Cyberpanel yükledim netten baktığım bilgiler sayesinde. Sunucu 2 çekirdek 3gb ram 50gb hdd olarak yurt dışından aldım. Aylık 100$'a claude alıp forumda bir arkadaşın yardımı ile sağolsun vs studio ile tanıştım.

Vs studio ile claude code sayesinde sunucuya bağlandım. Tüm sunucu ve cyberpanel optimizasyonlarını yaptırıp kullanmadığım tüm servis ve portları kapattım. Claude ile cloudflareyi tamamen optimize ettim. Claudeyi sunucuyada yükleyebilirim ama dos ortamında çalışmak bana zor geldi birde boş yere sunucuda ram kaplıyor. Sürekli log dosyalarını takip ediyor saldırı vs varsa söylüyor ve cloudflareden ip engellemesi falan yapıyor aynı zamanda sunucudan.

Sunucuya hiç bağlanmıyorum bile vs studio hep bilgisayarımda açık. Bana şu domaini aç ve aklımdaki site bu, örnekler bu laravel ile güzel bir site yap diyorum. Bir kaç dakika içinde istediğim gibi site yapıyor. Olmayan yerleri söylüyor, eklenecek yerleri ekletiyorum görsel veya yazı ile belirterek. Hayalimde olan tüm sitelerimi bu şekilde yaptım. Tüm wordpress bloglarımı burada kodlayıp içerikleri taşıdım.

Google page speed %100 yaptım mobil ve bilgisayarda. Claude consol ile api yükleyip yapay zeka blog sistemi bile yaptım tamamen claude ile bilgi alışverişi yaparak güzel prompt oluşturdum. Search consoleye kadar analiz etti. Nereden nasıl hangi sayfaya backlink alırımda yardımcı oluyor.

Kısacası yıllık 3-4 bin tl maliyet ile sunucum var ve 30 site çalışıyor. Siteye tıkladığında milisaniyelerde hemen geliyor hiçbir yavaşlık yok. Sitelere güzel trafik geliyor ve memnunum. Yani 1 site için belki 1 defa claude alınıp yapılıp sonra alınmayabilir. Fakat ben aylık vergi dahil 5300 TL claude Max 5 paketine ödüyorum. Ama 24 saat benim için bir şey yapan personelim oldu.

Eskiden wordpress için tema arar biyerleri uydurmaya çalışır istediğim gibi yapmaya çalışırdım. Yapamadığım şeyleri de oluruna bırakırdım. Şimdi ise herşeyi istediğim gibi yapabiliyorum.

Siteler bittikten sonra bir kaç yapay zekada laravel açıklarını vs aratıp .md dosyası oluşturmuştum. Ona göre tarama yaparak tüm açıkları kapatıyor. Her sitem için yedekleme oluşturdum. Cloudflarede 10gb ye kadar ücretsiz yedekleme alanı var R2 diye oraya tüm siteler yedekleniyor. Görseller yüklenirken webp ile resize ederek yüklendiğinden 4-5mb bile 100-200kb ye düşüyor ondan sunucuda yer çok kaplanmıyor. Cloudflarede ise her 4 günde bir geriye dönük yedekler siliniyor. Bu yedekleme sisteminide o kurdu mesela sunucu çökse bir şey bile olsa hemen yeni sunucuyu kurup yedeklerden hemen geri dönebilirim.

İlk bu yapay zekalar çıktığı zaman bende uğraşmak istemiyordum. Ama bi alışınca bırakası gelmiyor insanın. Hiç bir bilgisi olmayan bir insan bile bu işleri rahatça yapar. Zaten ben vs studyoyu bile claudeye kurdurdum. Yani en iyi alt yapılı web sitesi nasıl yapılır host sunucu nasıl alınır diye sorsanız, site yaparken isteklerinizi yazsanız, bir web sitesinde neler gerekli neler olmalı yazsanız zaten site söylüyor.

Hatta claude design için githubda özel tasarımlar yaptırmak için ücretsiz repostoryler var şimdi onlara bakıyorum. En azından görsel tasarımda daha da geliştirmek için.

Ben kod yazamam bilmiyorum ilk joomla, drupal ile web sitesi yapmaya başlamıştım. Sonra wordpress popülerleşince ona geçmiştim. Şimdi ise claude ile yapıyorum. Sadece ana işim bilişim sektöründen gelmek olduğu ve yıllardır ilgilendiğimden neyin ne olduğunu biliyorum.

Arkadaşım markette kasiyerdi bilgisayardan anlamazdı. Fakat meslek öğrenmek istediği için ona claudeyi öğrettim. Şuanda kendisinin ufak şirketi var ve sadece claude ile site yaparak internetten bulduğu müşteriler ile ayda ciddi güzel kazançlar sağlıyor. Hatta meta ve ads reklamlarınıda claude ile öğrenerek bu alandada hizmet vermeye başlamış.

Kısaca diyeceğim o ki bilmesenizde artık bilgiye ulaşmak kolay sadece merak gerekli. Yazılımcılık bitmez tabi ama gelecekte yapay zekayı iyi kullananlar bu sektörde sürdürülebilir olacaklarına inanıyorum.

Claudeyede neden geçtim diye merak ederseniz forumda bir tane yazılım aldım. Yazılımda bir sorun vardı sahibi halledince yazacağım dedi ve bir daha haber alamadım. Bende o yazılımı merakla yapay zekaya düzelttirmeye çalışırken bu kadar kendimi ilerletmiş oldum. Şuanda o yazılımı o kadar ileri seviyeye taşıdım ki toplamda 10 bin ödediğim yazılıma boşa para vermişim diyorum. Claude ile daha iyisini yapabilirmişim zaten.