Ocak ayından beri dijital platformlarda yaşadığım sorunlar artık gerçekten ciddi boyutlara ulaştı. Önce Instagram tarafında, Meta’nın yapay zeka tabanlı denetim sistemleri nedeniyle 500 bin ila 1 milyon+ takipçili onlarca sayfam hiçbir mantıklı açıklama yapılmadan kapatıldı. Üstelik çoğu zaman tek bir hesabın kapanmasının ardından, aynı cihazda açık olduğu gerekçesiyle diğer hesaplarım da peş peşe devre dışı bırakıldı. Bu süreç bana maddi olarak milyonlarca liralık zarar verdi.
Şimdi benzer bir durumu YouTube tarafında yaşıyorum. Dün akşam yaklaşık 5 milyon aboneye sahip çocuk animasyon kanalım “spam, aldatmaca ve dolandırıcılık” gerekçesiyle askıya alındı. Oysa bu kanalda yaklaşık iki yıldır düzenli şekilde içerik üretiliyordu ve videoların hiçbiri yapay zeka ile hazırlanmadı. Tüm animasyonlar ****** üzerinden ücret ödenerek özgün şekilde yaptırıldı; çizimlerinden senaryolarına kadar her aşaması emekle üretildi.
Geçtiğimiz Kasım ayında bazı çizgi film içerikleri telif nedeniyle değil, politika ihlali gerekçesiyle uyarı aldı. Bunun üzerine YouTube’un eğitim süreçlerini tamamladım ve kanala zarar gelmemesi için o dönemdeki tüm videoları kendi elimle sildim. Kasım 2025’ten bu yana kanalda neredeyse hiçbir paylaşım yapılmadı; banner, profil fotoğrafı hatta aktif bir kullanım bile yoktu.
Buna rağmen aylardır pasif durumda olan bir kanalın “spam ve dolandırıcılık” yaptığı iddiasıyla kapatılması gerçekten anlaşılır değil. İki kez itiraz ettim ve sözde manuel inceleme sonucunda aynı kararı verdiler. Ancak bomboş, aktif olmayan bir kanalın hangi gerekçeyle spam veya dolandırıcılık yaptığına dair tek bir somut açıklama sunulmadı.
Son birkaç ay içinde yalnızca otomatik yapay zeka sistemleri yüzünden çok ciddi maddi ve manevi zarar yaşadım. Şu anda tekrar itiraz etme hakkım bile kalmadı. TeamYouTube tarafında X üzerinden yaptığım paylaşımlar da maalesef dikkate alınmıyor. Gerçekten artık bu durum insanın motivasyonunu ve emeğe olan inancını kırıyor.