Konu dini olduğu için Sünni, Hanefi mezhebindeki görüşü ve tavrı ifade ettim. Tabi ki laik Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşadığımız için aksi davranışlarda bir ölüm, sopa veya hapis cezası yaptırımı yok. Yapay zeka neden salavat çeksin? Js ve bir counterla çektirilebilir. Ayrıca Salavat insan nefesiyle oluşmalı ve insan kulağıyla duyulmalıdır. Emeksizlik burada oluyor. Mesela ben burada her duaya eşlik ederim, senin ve ziyaretçilerin böyle bir imkanı olmayacak:
Hocam 'Salavat insan nefesiyle oluşmalı' diyorsunuz ama hoparlörden çıkan ses insan nefesi değil, dijital verinin sese dönüştürülmüş halidir. O zaman telefondan, televizyondan dinlenen Kuran, ezan veya salavat da mı geçersiz? Matbaada makineyle basılan Kuran da mı 'emeksiz' olduğu için okunmamalı?
İkincisi, benim amacım sunucudaki yapay zekaya sevap yazdırıp onu cennete sokmak değil. Benim amacım; o siteye giren gerçek insanların, o sesi duyup o sayacı gördüğünde akıllarına gelmesi ve kendilerinin salavat getirmesine vesile olmaktır. İslam'da 'Sebep olan, yapan gibidir' diye çok temel bir kaide vardır. Konuyu laikliğe, sopaya, hapis cezasına çekerek demagoji yapmanıza hiç gerek yok. Siz internette eşlik etmeye devam edebilirsiniz, ben de insanlara bir hatırlatıcı zikir platformu kurarım. İkimizin de niyeti iyiyse sorun yok. İyi forumlar.