Tema görsellerine
buradan ulaşabilirsiniz
# CineSync Film tema, demo eklentisi ve kurulum
Merhaba. Bu pakette paylaştığım **CineSync Film** WordPress temasını, isteğe bağlı olarak **demo içeriği tek tıkla kuran** eklentiyi ve kendi sitemden aldığım **demo JSON** dosyasını bir arada kullanabilirsiniz. Aşağıda önce temanın neler yaptığını anlatıyorum; en sonda da sıfırdan kurulumu adım adım yazıyorum.
---
## Ben ne yaptım, bu paket ne işe yarıyor?
Film ve dizi odaklı bir keşif / topluluk arayüzünü WordPress üzerinde çalışacak şekilde tasarladım. İçerik **özel yazı tipleri** ve **taksonomiler** ile yönetiliyor; giriş yapan kullanıcılar için izleme durumu, puan, günlük, listeler, takip ve bildirim gibi özellikler **REST API** ve birkaç **özel veritabanı tablosu** ile destekleniyor. Demo eklentisi ise benim sitemdeki gibi **yapımlar, kişiler, sayfalar ve ana sayfa / keşfet seçimlerini** JSON üzerinden aynen taşımanız için var.
---
## CineSync Film teması özellikler
### İçerik modeli
- **Yapımlar** (`yapim`): Film ve dizi kayıtları. Başlık, içerik, özet, öne çıkan görsel; TMDB tarzı **poster / backdrop URL** meta alanları; yıl, süre, sezon / bölüm sayısı, puan, yönetmen ve oyuncu ilişkileri (kişi yazılarına bağlı).
- **Kişiler** (`kisi`): Oyuncu ve yönetmenleri tek tipte topluyorum; **rol taksonomisi** (ör. oyuncu, yönetmen) ile ayrıştırılıyor. Doğum tarihi, yer, milliyet, boy, biyografi gibi meta alanları tanımlı.
- **Taksonomiler (yapıma göre)**: Tür (film/dizi hiyerarşisi), genre, ruh hali (mood), tema, atmosfer, platform keşif ve filtreleme için kullanılıyor.
- **İlk kurulum**: Tema klasöründe `data/movies.json` varsa ve sitede henüz yapım yoksa, tek seferlik içe aktarma mantığı devreye girebiliyor (siz demo JSON + eklenti kullanacaksanız çoğu zaman buna gerek kalmaz).
### Arayüz ve sayfalar
Tema, belirli **sayfa slugları** ile çalışan şablonlar kullanıyor (ör. `filmler`, `diziler`, `arama`, `topluluk`, `listeler`, `profil`, `giris`, `kayit`, `izleme-listem`, `liste-detay` vb.). Ana sayfa, filmler/diziler listeleri, **canlı arama** (üst çubukta yapım ve üye araması), **Keşfet / arama** sayfasında taksonomi filtreleri, yapım detay sayfası ve kişi arşivi bu yapı üzerinde.
### Üyelik ve oturum
- Ön yüzde **özel giriş ve kayıt** sayfalarına yönlendirme (`wp-login.php` yerine tema sayfaları).
- **Şifremi unuttum** bağlantısı da giriş sayfası üzerinden.
- Araç çubuğu (admin bar) ön yüzde kapalı; arayüz sade kalsın diye.
### Kullanıcıya özel özellikler (giriş gerekli)
- **İzleme durumu**: İzledim / izliyorum / izleyeceğim gibi durumlar yapıma göre kaydediliyor.
- **Kendi puanın**: Yapıma 110 arası puan; aynı zamanda **topluluk ortalaması** için meta güncelleniyor (kaç kişi oy verdi, ortalama).
- **Özel not**: Yapıma sadece kendinin gördüğü not.
- **İzleme günlüğü** (Letterboxd tarzı): Hangi gün izledin, puan, not, spoiler işareti, yeniden izleme; özel tabloda saklanıyor.
- **Özel listeler**: İsim, açıklama, herkese açık / gizli, kapak görseli, yapım ID listesi; kullanıcı meta üzerinden ve REST ile yönetiliyor.
- **Dizi ilerlemesi**: Sezon / bölüm ilerlemesi kaydı.
- **Favori top liste**: Profilde öne çıkan yapımlar sırası.
### Topluluk ve sosyal
- **Takip / takipten çık**: Kullanıcılar birbirini takip edebiliyor; sayılar REST ile dönüyor.
- **Aktivite akışı**: Puan verme, takip, liste oluşturma gibi eylemler aktivite tablosuna düşüyor; topluluk sayfasında herkes veya takip ettiklerim kapsamı ile okunabiliyor.
- **Bildirimler**: Takip ve etkileşimler için bildirim tablosu; okundu işaretleme.
### Teknik
- **`cinesync/v1` REST API**: İzleme durumu, global arama, takip, puan, günlük CRUD, bildirimler, listeler, özel not, dizi ilerlemesi, favori top liste uçları.
- **Benzer yapım önerisi**: Tür, genre, mood, tema, atmosfer, oyuncu vb. üzerinden ağırlıklı benzerlik (önbellekli).
- **Üye profil URLleri**: Özel rewrite ile `/uye/kullanici-adi` tarzı yapı (tema aktivasyonunda kurallar yenileniyor).
- **Özel tablolar** (tema etkinleştirilince oluşur): aktivite, günlük, takip, bildirim tabloları.
- **Çeviri alanı**: `cinesync` text domain; Türkçe arayüz odaklı.
---
## CineSync Film Demo içerik eklentisi
Bu eklentiyi forumda temayla birlikte veriyorum ki indiren kişi **aynı yapımları, kişileri, sayfaları ve ana sayfa / keşfet seçimlerini** tek tıkla alabilsin.
- **Dışa aktar (JSON indir)**: Ben kendi sitemde doldurduğum içeriği indirip `data/demo-content.json` olarak paketliyorum (veya paylaşıma ayrı dosya ekliyorum).
- **İçe aktar**: Paketlenmiş JSON veya yüklediğiniz dosya ile içeri aktarma.
- **Slugları silip yeniden oluştur** seçeneği: Test sitesinde çakışmayı önlemek için tüm yapımları ve kişileri silip temiz kurulum (canlı sitede dikkatli kullanın).
- İçe aktarma sonrası tema ile çakışmaması için ilgili **seçenek bayrakları** güncellenir (ör. yapım içe aktarımının tekrar tetiklenmemesi).
Demo JSON **kullanıcı listeleri, günlük satırları, aktivite geçmişi** gibi kullanıcıya özel veritabanı içeriğini içermez; paylaşılabilir statik demo yapımlar ve kişiler içerir.
---
## Kurulum (sıfır WordPress veya yeni site)
Aşağıdaki adımları izlemen yeterli. WordPress sürümün **6.0+**, PHPnin de temanın istediği sürümde (en az **7.4**) olduğundan emin ol.
### 1) WordPressi kur
Hosting veya Laragon gibi bir ortamda boş bir WordPress kurulumu hazırla.
### 2) Temayı yükle
- `film` klasörünü içeren **tema ZIP** dosyanı aç.
- WordPress yönetiminde **Görünüm → Temalar → Yeni ekle → Tema yükle** ile yükle ve **etkinleştir**.
- Tema ilk kez etkinleştirildiğinde özel tablolar ve varsayılan sayfaların bir kısmı otomatik oluşur; **Kalıcı bağlantılar** için bir kez **Ayarlar → Kalıcı bağlantılar** sayfasına girip **Kaydet** demen iyi olur (404 ve üye URLleri için).
### 3) Demo eklentisini yükle
- **Eklentiler → Yeni ekle → Eklenti yükle** ile `cinesync-film-demo` ZIPini yükle ve **etkinleştir**.
- **Araçlar → CineSync Film Demo** menüsüne gir.
### 4) Demo JSONu yerleştir veya yükle
İki yoldan biri:
- **Paket içi:** İndirdiğim `demo-content.json` dosyasını eklentinin içindeki `wp-content/plugins/cinesync-film-demo/data/demo-content.json` yolunun **üzerine yaz** (ZIPi yeniden oluşturduysan zaten içindedir).
- **Yükleme:** Aynı menüde **Kendi JSON dosyanız** alanından bu dosyayı seçip içe aktar.
### 5) Demo içeriği içe aktar
- **Araçlar → CineSync Film Demo** sayfasında **Demo içeriği içe aktar** butonuna bas.
- Sitede daha önce aynı sluglı yapımlar / kişiler varsa ve çakışma istemiyorsan, sadece test ortamında **Aynı sluga sahip mevcut yapımları ve kişileri sil
** kutusunu işaretleyebilirsin.
- İşlem bittiğinde özet mesajı görürsün. Afişler TMDB veya dış URLden **medya kütüphanesine indirilmeye** çalışılır; sunucu dışarıya çıkamıyorsa en azından poster URL meta olarak kalır.
### 6) Son kontroller
- Ana sayfa, filmler, diziler, arama, topluluk ve birkaç yapım detayını gez; menü linkleri sluglı sayfalara gidiyor olmalı.
- Üyelik özelliklerini denemek için bir test kullanıcısı oluşturup giriş yapın.
VT GDRİVE