EK BILGI: $5000'lik AWS kredisini bitirdiginizde mercury perk uzerinden tekrar basvurarak bu sefer $10.000, 3. basvuruda ise $20.000'lik krediler tanimlaniyor. toplamda $35.000'lik hibe kredi kullanabiliyorsunuz!

Vergi konusunda çok soru geldiği için genel bir bilgilendirme ekliyorum.

Bizim için önemli ilk kavram, ABD ile Türkiye arasında geçerli olan DTA (Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması) . İkinci önemli kavram ise ETBUS (Engaged in Trade or Business in the US) kavramı.

ETBUS nedir?
Eğer ABD içinde fiziksel bir ofisiniz, çalışanınız size bağlı çalışan bir temsilciniz yoksa, yani sadece Türkiye'den oturup yazılım satıyorsanız, ABD içinde bir ticari faaliyette bulunuyor sayılmıyorsunuz. Bu durumda da size ABD federal hükümetinden vergi çıkmıyor.

ABD'de vergi şirket türüne göre değişiyor.
1- Eğer C-CORP şirket kurarsanız, şirket geliri üzerinden sabit %21 gelir vergisini ABD'ye ödersiniz. Türkiye'de gelir vergisi oranı %35 olduğu için aradaki %14 farkı da Türkiye'de ödersiniz.
2- Eğer LLC şirket kurarsanız, şirkete gelir vergisi çıkmaz, şirket sahipleri gelirine göre %10-37 arası gelir vergisi öder. 2025 yılı için oran tablosunu aşağıya ekliyorum.

İşte burada DTA devreye girer ve hem orada hem burada vergi ödeme der. Ancak DTA'nın devreye girmesi için ETBUS kuralları devreye girer. Yani sizin ABD'de bir "Kalıcı İşyeri" (Permanent Establishment) oluşturmamış olmanız gerekir. Eğer ABD içinde fiziksel bir varlığınız yoksa ABD federal hükümeti sizden vergi istemiyor, çünkü gelir vergisini zaten Türkiye'de ödüyorsunuz.

Bu federal hükümet için geçerli, eyaletlerin kanunları ise tamamen farklı çalışıyor ve burada işler biraz daha garipleşiyor. Eyaletler DTA(Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması)'yı doğrudan tanımaz, kendi iç hukuk sistemlerine göre davranırlar.

Wyoming, Florida, Texas, Nevada, South Dakota gibi eyaletlerde zaten eyalet gelir vergisi (state income tax) yok. Bu yüzden DTA'yı tanıyıp tanımamaları önemsiz, çünkü zaten vergi almıyorlar. Eğer şirketiniz Delaware'de kuruluysa ama sizin Delaware ile hiçbir fiziksel bağınız (Nexus) yoksa, eyalet dışı kazancınız üzerinden Delaware'e gelir vergisi ödemezsiniz.

Ancak yine de eyaletlerin pek çoğunda senelik rapor (annual report) sunmanız istenir. Şirket bilgilerinin güncelliğini teyit ve eyalet harcı (Franchise Tax) için istiyorlar bunu ve neredeyse tüm eyaletlerde bu raporlama ücretlidir.

Popüler eyaletlerden Wyoming $62 (Varlık değerine göre artabilir), Delaware $300 (LLC'ler için sabit), Florida ise $139 alır. New Mexico nadir istisnalardan biri, annual report ve franchise tax istemiyor şimdilik.

Bir ikinci konu da fatura/muhasebe karmaşası.

ABD'de fatura olayı bizdeki gibi değil. Malıye onaylı, e-fatura, e-irsaliye, aylık muhasebeye evrak gönder, herşeyi devlet takip etsin gibi mevzuatları yok. Teknik olarak bir PDF veya Word dosyası hazırlayıp müşteriye mail atmanız yeterli oluyor. Sadece doküman üzerinde mutlaka olması gereken bir takim bilgiler var.

1- Headerda mutlaka "INVOICE" yazmalı.
2- Şirket ünvanı ve şirket adresi yazmalı. EIN yazması zorunlu değil ama kurumsalık açısından yer alması tercih edilebilir.
3- Faturayı kestiğiniz müşterinin/firmanın adı/ünvanı, biliyorsan adresi.
4- Fatura numarası. Kendi belirlediğiniz ardışık bir numara olmalı. Genel kullanım her sene için INV-2026-0001 gibi bir format oluyor.
5- Fatura tarihi (issue date) ve son çdeme tarihi (due date) ayrı ayrı belirtilmeli.
6- Ürün/hizmet açıklaması ve birim fiyatı.
7- Toplam tutar USD olarak belirtilmeli.
8- Ödeme talimatı (payment instructions) "lütfen ödemeyi şu banka hesabına ach/wire olarak yapınız" veya "ödemeyi şu linkten kredi kartıyla yapabilirsiniz" şeklinde bir not.

Fatura tasarımı için kanva, freepik gibi platformlarda bir sürü ücretsiz template bulabilir, kullanabilirsiniz. Ayrıca Zoho Invoice gibi bir platform var, ücretsiz kullanabiliyorsunuz.

Eğer stripe kullanırsanız, stripe invoicing diye bir hizmeti var. Doğrudan stripe dashboard içinden müşteriye fatura gönderebilirsiniz.

Gelir/gider kayıtlarınızı excel'de tutabilirsiniz. IRS talep ederse gelir/gider kayıtlarınızın ve faturalarınızın detaylı raporunu sunmak zorundasınız.

vergi konusunda detayli iki makale yayinladim bugun. "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Nedir?" ve "CPA Nedir? ABD’de Kimler, Nasıl Vergi Öder?" zaten sirketiniz var veya sirket kurmayi dusunuyorsaniz mutlaka bu iki konuyu bilmelisiniz. cogu durumda bir CPA ile calismak cozunda degilsiniz! bosu bosuna yuzlerce dolari cope atmaniza gerek yok.

recepasann adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Beraber şirket kurulumu gerçekleştirdik, bilgileri konusunda şüphem yok çok yardımcı oldu.
MeteKartal adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yardımıyla şirketimizi kurduk çok yardımcı oldu düşünmeden danışmanlık almanızı tavsiye ediyorum ☺
Mephobia adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Canım hocam özelden çok yardımcı olmuştu… verdiği bilgilerle @recepasann; dostumu yönlendirdim şirket açtılar her şey yolunda
umutercanm adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocamla beraber şirket kurulum işlemlerini başlattık. Çok yardımcı oldu çok teşekkürler .
PropJoe adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kendisi bilgili ve ilgili bir insan şirket kurulumu işlemlerine başladık kendisine teşekkürler.
Zaferakbiyik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Abd sirket konusunda tek gecerim, itin 11 haftada elime ulasti tek denememle
premiumbayi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Muhteşem bir hizmet ve bilgi kaynağı. Konu sahibi @Analog; tarafından, tek başınıza bile yapabilmenizi sağlayan oldukça detaylı bir website hazırlamış. En ufak bir ayrıntıyı bile atlamıyor. Yönergeleri takip edip kendim kurmayı denedim. 6 günde şirket kuruldu. Kurulum maliyeti 91 dolar. Kendisine buradan en içten teşekkürlerimi iletiyorum.
Şimdi EIN alma sürecine başlayacağım. Registered agent EIN'i senin adına almak için 200 dolar istiyordu. @Analog; 'un tavsiyesiyle aracı olmadan kendim almaya karar verdim ve 8-9 dolar arası bir maliyeti olacak. Gelişmeleri yazarım.
PropJoe adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@Analog; 1 aydır tanışıyoruz, yiğidin harman olduğu city, new meksiko cityde şirket kurduk kurulum süreçleri henüz yeni bitti sayılır, kendisini şirket kuruluşunda öneririm, muhabbeti olsun teknik donanımı olsun gayet iyi bir abimiz, macera aramaya gerek yok kuruluşlarda @Analog; öneririm
urtr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
A'dan Z'ye her konuda ve süreçte yanımda oldu. Özellikle hangi alanda ve hangi amaçla bir girişimde bulunacaksanız, hangi eyaleti seçecek olmanın ne gibi artısı olacağına kadar bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Tüm destekleri ve yönlendirmeleri için ne kadar teşekkür etsem az.
bselcukakin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Beraber şirket kurulumunu gerçekleştirdik kendisi muhteşem bir insan alanında çok iyi gerçekten böyle bir insan tanıdığım için çok mutlu oldum
Owoki adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Birçok farklı kişiyle görüştükten sonra @Analog; hocamla beraber şirket kurulumu sağladık her konuda yardım ve destek veriyor. Tecrübesi ve donanımı üst düzey birisi kendisine sabrı ve emekleri için teşekkür ediyorum.
runodigital adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Her konuda her türlü süreçte yardımcı oldu tavsiye ederim güvenle çalışabilirsiniz.
hizlibayim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şirket kurulumumuzu sorunsuz gerçekleştirdik. Hizmetinde üst seviye ve güler yüzü eksik olmayan birisi. Teşekkürler.
MiraTechAI adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
15 dakikada şirket kurulur mu demeyin. Adam 15 dakikada şirket kurdu. teşekkür ederiz
CagdasER adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocamın kendisiyle sadece bir günde şirket kurulumunu tamamladık. Sonraki tüm resmi süreçleri ve hesap açılışlarını da son derece profesyonelce götürüyor.

Kendisiyle çalışmayı tercih etmemedeki en büyük etken şirket kurulumundan sonraki süreçte yasal veya LLC ile ilgili yeni bir düzenleme olduğunda, müşteri ağı ve tecrübesi sayesinde değişikliklerde bilgilendireceğine olan inancım. Önemli olan şirketi kurmak değil sonrasında süreci doğru götürebilmek olduğunu düşünüyorum, kendisine teşekkür ederim.
habib_salim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@Analog; hocamla şirket kuruluş sürecini baştan sona gerçekleştirdik. Kendisi yalnızca şirket kurulumunu yapıp kenara çekilen biri değil; şirket isminden faaliyet alanına, doğru adres formatından EIN sürecine, banka ve ödeme altyapısından startup programlarına kadar her aşamada sabırla yol gösterdi.
Özellikle gereksiz hizmetlere para ödemememiz gereken yerleri açıkça söylemesi, daha uygun alternatifleri göstermesi ve başvuru belgelerinde bankaların gerçekten ne istediğini detaylı biçimde anlatması benim için çok değerliydi. Northwest tarafında gecikme yaşandığında nasıl iletişim kurmamız gerektiğini de yönlendirdi ve bunun sonucunda ek hizmet süresi kazandık.
Şirket kuruluşumuz tamamlandı, EIN’imizi aldık; Mercury, Stripe ve diğer kurumsal altyapılarımızı kurmaya başladık. Ödeme yapıldıktan sonra da ilgisi kesinlikle azalmadı, her sorumuza hızlı ve anlaşılır şekilde cevap verdi. Teknik bilgisi, tecrübesi ve samimi iletişimi gerçekten üst düzey. Aldığı ücretin çok üzerinde destek sunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
ABD’de şirket kurmayı düşünen ve süreci deneme-yanılmayla geçirmek istemeyen herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Emeği ve sabrı için tekrar teşekkür ederim hocam. 🙏
Lutfu99 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Abimiz mükemmel bir karakter aynı zamanda da işinin ehli bir insan. Kendisiyle beraber süreci çok güzel yönettik. Yönetmeye de devam ediyoruz. Her konuda aklımda soru işareti kalmadan bana yardımcı oldu. Kendisine çokça teşekkürlerimi iletiyorum.
oznmrt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kendisi çok ilgili ve bilgili birisi. Hızlı kurulum yaptık, herkese öneririm.
Reklamix adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Valla ne desem boş 1 haftadır gece 2 de bile dönüş yapıyor benimle ilgileniyor çok memnun kaldım eline sağlık emeğine sağlık abicim teşekkür ediyorum 20 dakika da amerikalı olduk
Levni adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Beyefendi gerçekten işinin ehli biri. Missouri’de şirketimizi saatler içerisinde kurdu. EIN gibi tüm ilgili yetkilendirme belgelerinde ve sorularımız konusunda yönlendirmeler sağladı. Wise, stripe gibi kuruluşlarımızda anında üyelik onayı aldırdı ve faaliyete geçirtti. Şuan hiç bir sorunumuz yok. Aklımıza takılan tüm sorulara saat farketmeksizin yanıt verdi. Kişiliği ve iş prensibi için diyecek söz yok. Gönül rahatlığıyla işbirliği yapılabilir, işin parasında değil tamamen iş başarısı odaklı destek oluyor. Emeğine sağlık. Hayırlı işler diliyorum.
ConPix adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@Analog; hocamla 10 eylülde ilk işlemlere başladık. Ben araştırmalarıma göre New Mexico'da kurmayı planlıyordum ancak son zamanlarda New Mexico'da şirket kurulum sürecinin çok uzadığını söylemesi üzerine Missouri'de kurmaya karar verdik ve başvuruyu yaptıktan 15 dk sonra şirketin kurulduğuna dair e-mail aldım. Tecrübe farkı tam da burada kendini göstermiş oldu. Sonrasında Stripe ve mercury başvurularımızı yaptık. Stripe'ta girip güvenlik ayarlarına kadar kendisi yardımcı oldu sağolsun. Başvurular için gerekli olan şirket sitesi dosyalarını gönderdi, mercury başvurusu onaylandıktan 1 hafta sonra perk başvurularını yapacağımızı söyledi ve bugün de AWS'e başvurduk bakalım. Sonucu yine yazarım buraya.

Gözlemlediğim şey şu ki; @Analog; hocam ödeme yapmadan önce de sonra da gayet ilgili davranmaya devam etti. Kendisinin de ABD'de şirketleri olması ve danışanları için sürekli şirket kurması sebebiyle güncel durumlara gayet hakim. Eğer kendi başınıza şirketinizi kurmak istiyorsanız zaten web sitesi üzerinden baştan sona bütün işlemlerin yapılışını gösteriyor. Ben kendisinden yardım almayı tercih ettim ve şuan gayet memnunum. Ben pinpirikli birisiyimdir ve sağolsun sorularıma sabırla cevap verdi.

Günün sonunda hiçbir şey olmasa bile şirketi açma + danışmanlık ücreti + şirketi kapatma ücreti toplasan 300 küsür dolar ediyor. AWS'den aldığınız $5k dolar kredi fazlasıyla amorti eder zaten harcadığınız parayı : )
baldhart adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şirket kuruluş işlemlerimizi ve banka hesap açılışlarımızı 24 saat gibi rekor bir sürede eksiksiz tamamladık. Sürecin her adımındaki hızı, profesyonelliği ve alanındaki yetkinliği için kendisine teşekkür ederim; kesinlikle işinin tam anlamıyla ehli.
Chakallstr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Rekormu Bilmiyorum ama EIN dahil 12 Saatte Herşey Tamam bu Kadar Profesyönel Kibar Nazik Bir Beyfendi Yok Kendisi 40 Yaşında olmasına rağmen 22 lik Satıcılara Taş Çıkarır Sonuna Kadar Referansım Ellerine Kollarına Sağlık Cansın Abim Gözünüz kapalı gelin yorumu okuyorsunuz daha yazmadınız mı Whatsapptan Çok şey kaybedersin