Hocam haklısın, artık telefondan veya saatten bile okutarak ödeme yapıyoruz, cüzdan taşıyan adam kalmadı gibi bir şey. Mantıken o kağıt maliyetine girmek cidden israf duruyor ama işin arka planı biraz daha karmaşık.
En büyük sorun sistemlerin çökme ihtimali. Geçenlerde bazı bankaların altyapısı gittiğinde millet markette kasada rehin kaldı, nakit her zaman en garanti B planıdır. Ayrıca işin gizlilik boyutu var, aldığı her sakızın veya gittiği her yerin bankalar tarafından kayıt altına alınmasını istemeyen devasa bir kitle var. Tabii kayıtdışı dönen parayı, pos cihazından vergi kesiliyor diye nakit isteyen esnafı falan hiç saymıyorum bile, o sistemin bitmesini asıl onlar istemiyor. Bir de hala banka hesabı olmayan veya o teknolojiyi kullanamayan yaşlı kesimi düşününce fişi tamamen çekmek imkansızlaşıyor.
Yani tamamen nakitsiz toplum kağıt üzerinde mükemmel dursa da elektriğin veya internetin gittiği saniye hayatı felç edecek büyük bir risk. Sen hiç kartlar çalışmıyor veya sistem gitti diye kasada aldıklarını bırakıp çıkmak zorunda kaldın mı hocam?