Selamlar,
Gastrik bypass ameliyatı olalı yaklaşık 3 ay oluyor. Aslında olur olmaz açıp bir günlük gibi yapacaktım ama sonradan biraz bekleyip yine günlük gibi yazmaya karar verdim.
Öncelikle küçüklükten beri kilolu biri olduğumu belirtmek isterim. ve özellikle son 2 diyetimde belirli bir kiloya düşüp, o kiloda aylarca kaldığım için diyeti salıp fazlasıyla geri almaktan sıkıldım. Kan değerlerim, hormonların hep normal çıkıyordu. 182 kilo ile ameliyata girmeme rağmen şeker, tansiyon (gerçi son zamanlarda biraz tansiyonum yükseliyordu ama ekstra stresli bir dönemdi ona yoruyorum.), kalp tıkanıklığı, kolestrol, hormonal bozukluklar vs. hiçbir şey yoktu. Zaten en büyük problemim de oydu bence aslında. Çünkü vücutta sorun yoktu (en azından şu anlık, zaten ileri yaşlarda sıkıntı olacağını bildiğim için bu yola girdim.) ve belirli bir kiloda takılınca neyi değiştirmem gerektiğini bulamıyorduk. Ki Allah var son ve hala çalıştığım diyetisyenim çok uğraştı, denemediğimiz diyet türü kalmadı, bağırsak florasını yeniden başlatma (doğru terim mi emin değilim) girişiminde bile bulunduk ama yok. 1000 kalorilik diyet bile yapsam gram veremiyordum ve enerjim her geçen gün azalıyordu. Sonra diyeti salınca kilo ala ala en son ameliyat günü 182 kiloda buldum kendimi.
Ameliyatı İstanbul'da özel bir hastanede oldum. Reklam olacağı için isim vermem doğru olmaz. İşyerinden bir abimiz de kendisinde olup önerdiği için İstanbul'a gidip kendisiyle görüştüm. İlk önce tüp mide ameliyatı olma niyetim vardı ama bana sorduğu sorulardan (gece yemesi, tatlı yeme alışkanlığı vs.) gastrik bypass'ın daha mantıklı olacağını düşündüğünü söyledi, benim de aklımda bypass yoktu ancak tahlil sonuçlarını beklerken yaptığım araştırmada benim için daha mantıklı olacağını düşünerek gastrik bypass seçeneğini seçtim. Kan değerlerimde bir sorun çıkmadı ve şansıma ertesi güne boş yer varmış, sürekli git gel yapmamak için (İstanbul'da yaşamıyorum) hemen ertesi günü ameliyat olmayı kabul ettim. Zaten psikolojik olarak hazırdım. Ameliyat olmadan bir ay önce ablamın da ameliyat olduğu üniversite hastanesine gitmiştim ama oradaki endokrin doktorları ameliyat olacağım doktora gıcık olduklarından dolayı süreci uzatmaya çalıştıklarını hissedip orada ameliyat olmaktan vazgeçtim. Ama o zamandan psikolojik olarak hazırdım. Çünkü psikolojik olarak hazır olmak bu ameliyatın en önemli kısmı. Neden önemli olduğunu yazımın ilerleyen kısımlarında anlarsınız diye düşünüyorum.
Ertesi sabah dedikleri saatte hastaneye gittik ve yatışı yaptık. Öğlen 2 gibi ameliyata alınacağım söylenmişti ancak benden önce bir hastanın ameliyatında sıkıntı olmuş, bu beni biraz tedirgin etti ve beklemekten sıkıldım açıkçası. Ama hayatımın değişeceği bir ameliyat olduğu için beklemekten başka çarem yoktu.
Akşam üzeri 5 gibi beni aldılar ve ameliyathaneye götürdüler. Daha önce bir kez ameliyat olmuştum ama onda da sadece belden aşağım uyuşturulmuştu, narkoz yememiştim ve nedense korku vardı içimde biraz. Narkoz verirken vücudunda bir sıcaklık hissedeceksin şimdi dediler, benim de kafama geldi sıcaklık, kafamda olması normal mi dedim ve orada gitmişim.

Çok acayip bir histi ama korkulacak bir şey değildi. Uyandığımda da ağrıdan baya söylenmişim ama kendime geldiğimde ağrım yoktu o kısımları hatırlamıyorum.
O gece ve ertesi gün hastanede kaldım. İlk gece sadece serum verildi, ertesi gün de sadece yudum yudum su içmeme izin vardı. Ağrım yok sayılırdı ama damar yolundaki iğnenin sürekli yerinden oynaması beni sinir ediyordu. Çünkü sürekli düzeltmeleri gerekti ve canımı yakıyordu. Bu normal miydi yoksa hemşirelerin beceriksizliği miydi bilmiyorum pek. Dren'i çıkartırken internette insanlar çok ağrı çektiklerini yazmışlar ama ben bir şey hissetmedim. Ameliyattan sonraki gün doktorum kontrole geldi ve sonrasında diyetisyenler gelecek 1 aylık yapmam gerekenlerle ilgili bir kitapçık verip kısaca diyetimi anlattılar. Ertesi günün sabahı bir meyve suyu verdiler, yudum yudum onu içtim ve hastaneden çıkışımı yaptım.
10 gün rapor almıştım o yüzden birkaç gün İstanbul'da anneannemin evinde kalmayı mantıklı buldum. Yeni ameliyatlı olarak yolculuk yapmak istemedim. 5 gün falan orada istirahat ettim. Doktor protein tozu vermişti, ilk günler sadece berrak sıvılar içmeme izin vardı. Protein tozunu suyla yapınca çok rezil bir tadı oluyor onu söylemem lazım.

Protein tozu, su, içinde parça olmayan kemik suyu falan içmem gerekti 15 gün. Sanırım yeni midenin asit üretmesi 15 gün sürüyormuş o yüzden katı bir şey girmemesi lazımmış vücuda. O 15 gün biraz zor geçti çünkü hem tükettiklerim sıkıcıydı, hem zaten fazla tüketemiyordum hem de insan çiğnemeyi özlüyor ister istemez. Özellikle canım çok tost çekti o 15 gün neden bilmiyorum. Hala da istiyorum gerçi ama yersem iki ısırıkta sancıdan kıvranacağımı biliyorum o yüzden henüz denemedim.
15 günün sonunda püre şeklinde besinlere geçiş yapılıyor. Ben genelde bebek maması şeklinde meyve pürelerinden tükettim. Protein tozuna devam ama laktozsuz sütle yapabiliyordum artık. Tadı baya düzeldi öyle olunca. Yavaştan laktozsuz yoğurt ve sebze püresi gibi besinler de tüketmeye başlayabildim. (Diyetimi %100 hatırlamıyorum, not alsam aslında daha net anlatabilirdim o konuda biraz pişmanım.)
30 güne yaklaşırken yavaştan katıya geçmeye başladım. Yani oturup bir tabak yemek gömemiyordum tabi ama mesela 1-2 küçük parça tavuk yemeye başlamıştım. 30. günden sonra yeni bir liste gönderildi, %100 uymadım ama neyi yiyip neyi yemem gerektiğini az çok anlayabiliyordum artık o yüzden ana hatlara uymak yeterli oluyor. Önceliği proteine vermek gerekiyor, eğer proteinden yer kalırsa sebze ve karbonhidrat tüketmek gerekiyor. Protein hedefimi tutturamadığım zamanlarda kilo verimim oldukça azalıyor, hatta duruyor. O yüzden protein çok önemli. Protein tozuna devam ediyorum (tozdan ziyade proteinli sütleri tüketiyorum, protein tozunu işe taşımak biraz zor olabiliyor.) öğlen ve akşamları da protein almaya özen gösteriyorum. Katıya geçtiğim ilk günler çokça ton balığı yedim. Ton balığına biraz mısır katıp az da mayonez ekleyince lezzetli oluyordu oldukça ama bir süre sonra sıkıldım ondan. Akşamları 3-4 köfte yanında da az pilav yemeyi tercih ediyorum genelde şu an.
Tabi her şey kolay değil. İlk günler çok sıkıntı olmasa da katıya geçtikten sonra kusma problemleri yaşamaya başladım. Her zaman olmuyor tabi ama en azından ben doyduğumu birkaç lokma geç anlayabiliyorum. Öyle olduğu zaman yiyecekler boğazıma diziliyor ve kusuyorum. Mesela geçen kavurma tarzı etlerde sorun yaşadığımı fark ettim, 3-4 küçük parça yediğim gibi 2 saat falan kustum. Git-gel-kus, git-gel-kus yapmaktan enerjim falan kalmadı o gün. Özellikle ağızda mekanik sindirim yapmak çok önemli. Ben çok hızlı yemek yiyen biriydim, o konuda çok zorluk yaşıyorum maalesef. Eğer fark etmeyip hızlı yersem 1 saat falan zehir oluyor bana kusmasam bile. Hey gidi bir oturuşta 2 büyük boy pizza gömen adam şimdi 2 köfte yerken tıkanıyor diye dalga geçiyor eşim hatta.
Velhasıl özellikle yemek yemeyi çok seven biriyseniz zorlu bir süreç. Ben yemek yemeyi çok severdim ve stresli olduğum anlarda acayip yerdim. O işler rafa kalktı. Canım çok yemek yemek istemiyor da zaten. Ha hemen hemen her istediğimi yiyebiliyorum. Mesela eskiden kare çikolatanın hepsini iki dakikada sömürürken şimdi bir kare kırıp onu yiyorum ve yetiyor. Mesela geçen taşınırken yemek yapma imkanımız olmuyordu avm'den ton balıklı salata almıştım, 3 gün üstüne ton balığı ekleye ekleye de olsa onu yedim. 4-5 güne kadar da gideri vardı da salata bozulmuştu.

Yoksa benim için en fazla 5 dakikada bitecek bir şeydi o.
Ameliyatımı 25 şubat tarihinde oldum. Ameliyata girdiğimde tam 182 kiloydum. Bugün itibari ile 152.4 kiloyum. İlk 15 gün çok kilo verdim, sonra 30 gün falan muhtemelen protein hedefimi tutturamadığım için çok yavaşlamıştı kilo verimim. Sonradan düzgün yemeye başladıkça biraz düzene girdi. Ara ara yine duraksamalar oluyor ama şu anki hızı iyi diyebilirim. Ara ara konuyu güncellerken kilomu güncelleyeceğim. Seneye bu zamanlar hedeflediğim kilolara düşmüş olurum diye düşünüyorum.
Sormak istediğiniz sorular olursa çekinmeden sorabilirsiniz. İşyerinde sıkıldığım için açtım, o yüzden atlamış olduğum yerler olabilir. Kilomla dalga da geçebilirsiniz sıkıntı yok.