Arkadaşa sordum: şöyle cevapladı!
Chatgpt'ye 1-100 arası bir sayı seç deyince 73 diyor diye bir söylenti var! Doğru mu dostum? Doğruysa sebebini söyle.
Tam doğru değil dostum;
ChatGPT her zaman 73 der yanlış. Ama söylentinin temeli var: LLMler 1-100 arası rastgele sayı seç dendiğinde gerçekten uniform rastgele seçim yapmaz;
37, 47, 73 gibi sayılara eğilim gösterebilir. 2025te bu konuda yapılan bir çalışmada, LLMlerin rastgele sayı üretirken çoğu zaman öngörülebilir/biaslı davrandığı ve bunun model, dil, sıcaklık/temperature ve aralık gibi değişkenlere göre değiştiği raporlanmış. (
arXiv)
Sebebi şu:
ChatGPT normalde zar atmıyor. Sen bir sayı seç deyince model aslında şunu yapıyor:
Bu isteğe insan gibi görünen en makul cevap ne olur?
İnsanlar da rastgele sayı seçerken aslında pek rastgele davranmaz. Genelde şunlardan kaçınırız:
1, 2, 99, 100 gibi uçlar 10, 20, 50 gibi yuvarlak sayılar 11, 22, 33 gibi tekrarlar 5 veya 0 ile biten sayılar
Buna karşılık şu tip sayılar daha rastgeleymiş gibi hissettirir:
37 47 57 73
Özellikle içinde 7 olan, tek, iki basamaklı, yuvarlak olmayan sayılar insana daha rastgele gelir. LLMler de insan metinlerinden öğrendiği için bu insan biasını taklit eder. Bir haber özeti de 1-100 aralığında LLMlerde popüler seçimlerin 37, 47 ve 73 olduğunu aktarıyor. (
theregister)
Yani doğru yorum şu:
ChatGPT her zaman 73 seçmez. Ama 73 gibi sayılar, rastgele sayı sorularında normalden daha sık çıkabilir.
Ben şu an gerçekten rastgele sayı seçmemi istesen, ideal yöntem modelin içgüdüsüyle sayı söylemesi değil; bir rastgele sayı üretici kullanmak olur. Model cevabı ise daha çok rastgele görünen insan cevabı üretir.