Cilingir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam bana gelen yazılı cevap bu şekilde.
Gelen Mail:

Verdiğim Cevap:

bu ihtarname yerine sayılır mı ?
“İptali kabul etmiyorum”,
“Rezervasyonun satın alınan şartlarla uygulanmasını talep ediyorum”,
“Aksi halde Tüketici Hakem Heyeti dahil yasal haklarımı kullanacağım”

demişsiniz. Bu, hukuken sizin sessiz kalmadığınızı, iadeyi ve iptali kabul etmediğinizi, karşı tarafa yazılı şekilde itiraz ettiğinizi gösterir. Türk Borçlar Kanunu’nda temerrüt bakımından “alacaklının ihtarı”ndan söz edilir; kanun her ihtarın mutlaka noterle yapılacağını söylemez. Noter ihtarı sadece ispatı daha güçlü ve tartışmasız hale getirir.

Görseller / e-posta ekran görüntüleri delil olur mu?

Evet, olur. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre fotoğraf, görüntü, ses kaydı ve elektronik ortamdaki veriler “belge” sayılır. Yani e-posta yazışmaları ve ekran görüntüleri başvuruda delil olarak sunulabilir.
Ama şuna dikkat: Sadece ekran görüntüsü zayıf kalabilir. Daha sağlam olması için şunları saklayın:

• Orijinal e-postaları silmeyin.
  • E-postaları PDF olarak indirin.
  • Mümkünse “ham ileti / orijinal mesajı göster” kısmından e-posta başlıklarını da kaydedin.
  • Gelen otel mailini, sizin cevabınızı, rezervasyon onay mailini, ödeme dekontunu, iade bilgisini ve %83 indirimli ekran görüntüsünü birlikte dosyalayın.
  • Başvuru yaparsanız bunları tek tek “delil” olarak ekleyin.
Güvenli elektronik imzalı veri senet hükmünde kabul edilir; normal e-posta ise çoğunlukla belge/delil başlangıcı gibi değerlendirilir. Bu nedenle orijinal e-posta kayıtlarını korumanız önemli.

Otelin maili sizin açınızdan neden önemli?

Otel mailinde aslında sizin lehinize birkaç şeyi yazılı olarak kabul etmiş oluyor:
Birincisi, rezervasyonun varlığını kabul ediyorlar. Voucher numarasıyla bahsediyorlar.
İkincisi, fiyatın kendi internet sitelerinde görüntülendiğini kabul ediyorlar.
Üçüncüsü, iptalin sizin talebinizle değil, onların “teknik/sistemsel hata” iddiasıyla yapıldığını yazıyorlar.
Dördüncüsü, rezervasyonu sağlayamayacaklarını ve iadeyi kendilerinin başlattığını belirtiyorlar.
Bu çok değerli. Çünkü artık uyuşmazlık “rezervasyon var mıydı?” noktasında değil; “otel bu rezervasyonu tek taraflı iptal edebilir miydi?” noktasında toplanıyor.

NE YAPABİLİRSİNİZ ?

Ben olsam bir adım daha atar, kısa ve net bir son yazılı bildirim gönderirdim. Mümkünse noter ihtarnamesi veya KEP ile göndermek daha güçlü olur. Şöyle bir metin kullanılabilir:

Merhaba,
08.05.2026 tarihinde tarafıma ait voucher numaralı rezervasyonun “sistemsel/fiyatlandırma hatası” gerekçesiyle iptal edilmesini kabul etmediğimi tekrar bildiririm.
Rezervasyon otelinizin resmi internet sitesi üzerinden, açıkça gösterilen %83 indirimli fiyat üzerinden oluşturulmuş; ödeme tarafınızca tahsil edilmiş, voucher numarası oluşturulmuş ve rezervasyon onaylanmıştır. Ayrıca müşteri hizmetleri görüşmesinde fiyatın kampanya olabileceği belirtilmiş, rezervasyonun sistemde aktif olduğu tarafıma teyit edilmiştir.
Bu nedenle rezervasyonun tek taraflı olarak iptal edilmesini kabul etmiyor, rezervasyonun satın aldığım şartlarla aynen uygulanmasını talep ediyorum.
Aksi halde aynı tarih ve nitelikte konaklama için oluşacak fiyat farkı, maddi zararlarım ve sair yasal haklarım bakımından Tüketici Hakem Heyeti / Tüketici Mahkemesi dahil tüm yasal yollara başvuracağımı bildiririm.
İşbu iadeyi ve iptali kabul anlamına gelmemek üzere, tüm haklarım saklıdır.
Saygılarımla,

Bu mailleşmeler noter ihtarnamesi değildir, ama yazılı ihtar/itiraz ve delil olarak işinize yarar. Özellikle otelin kendi maili, rezervasyonun ve iptalin otel kaynaklı olduğunu belgelediği için önemli. Sizin cevabınız da iptali kabul etmediğinizi gösteriyor. En güçlü dosya; otel maili + sizin itiraz mailiniz + %83 indirim ekran görüntüsü + rezervasyon onayı + ödeme/iade kayıtları + varsa çağrı kayıt tarihleri olacaktır.