giyim ürünleri özelinde (ayakkabı-terlik dahil) pazaryerlerinde satış yapan satıcılar büyük kumar oynuyorlar. gerçekten keyfi iadeleri hariç tutarsak sattıkları ürünün bedeni veya numarasıyla olması gereken değerler arasında farklar var.
örnek olarak ben 44 veya 44,5 numara ayakkabı giyiyorum, bazı satıcılar dar kalıp yaptığı için 45 aldığım durumlar oldu. yorumları incelemeden direkt 44 numarayı sipariş etsem gerçekte 43 numaralık ürün alacağım için iade etmek zorunda kalacağım.
benzer şekilde normalde XXL beden gömlek - tshirt alırım. pekçok satıcının XXL bedeniyle benim aldıklarım birbirini tutmuyor. sonrada kalkıp efendim bir beden büyük alın o zaman olur diyor. kardeşim sen ürünlere etiket basarken neden 1 beden küçük basmıyorsun? yani XXL diye sattığın ürün aslında XL. bunun etiketini XL olarak basmak çok mu zor? yada M diye sattığın ürün gerçekte S beden.
geçen hafta şort ve tshirt takımı aldım adamlar XL den 6XL ye kadar beden yapmış hangisi bana uyar diye önce 1 saat yorum okudum. sonra satıcıya ölçülerimi verip beden sorup sipariş verdim. diyebilirsiniz ki niye önce satıcıya sormadın? çünkü daha önce sorduğum bazı satıcılar elindeki en büyük beden olduğu için belki olur diye XXL gönderdi ama "dar kalıp" olduğu için olmadı ve iade ettim. bu konuya devlet düzenleme getirmeli. keyfi iadeyi düzenleyecekse beden ölçülerinin de standart olması gerekiyor. yaka, göğüs, bel, ölçüsü kaç cm se ona göre M, XL, XXL diye beden yazsınlar. "bizim kalıplar ufak 1 beden büyük alın" diyeninde elindeki hatalı mala el koyup 2 sene hapse atın gitsin. standart ölçü neyse ona göre beden yazmayı öğrensin.