Hocam ben geliri eksik hesaplayarak çözdüm birikim olayını... Ben de sizin gibi ne gelirse harcayan biriydim o yüzden sizi çok çok iyi anlıyorum
Bir excel tablom var yapmam gereken ödemeleri kategori kategori ayırdım planlanan ve gerçekleşen diye bir bölüm yaptım. Her kategorinin belli bir planlı bütçesi var. Araç yakıtından kafeye yeme içmeye ayrılan paraya kadar.

Örnek olarak bende olan gider kalemlerini ve gelir kalemlerini yazayım;

Maaş Ödemesi Gelirimi %20-30 eksik yazıyorum.
Ek Gelir - Planlanan maaş ve gelir dışında gelen bir para olursa buraya yazıyorum. Örnek ikinci el bir ürünümü satmamdan gelen gelir gibi.
Taksitler
Ev Kirası
Birikim
Aidat ve Faturalar
Ev Alışverişi
Araç Gideri - Benzini bakımı yıkaması otoparkı gibi arabayla ilgili bütün masrafları bu bölüme yazıyorum.
Diğer Giderler - Yeme içme gezme tozma hepsi buraya yazılıyor. Burayı EN SON Yazıyorum. Örneğin Gelirim 50 Lira Diğer Bütün gider kalemleri toplayınca 45 lira yaptı Diğer Gider olarak 5 lira yazıyorum.

Bütün bunlara göre harcama yaparken aylık gelirim bu excelde ne yazıyorsa ona göre harcıyorum. Örnek veriyorum 50 değilde 80 geliyor ben yine de 50ye göre planlama yapıyorum. Birikim kısmında da 1 aylık gelirim kadar para vadelide tutuyorum. Aylık maaşımın fazlasından gelen o %20-30 gelir fazlasını altın alıyorum. Altınları araba yükseltmek istediğim için saklıyorum ama genel anlamda birikim gözüyle görebilirsin. Ufak bir kısmıyla da Borsa'ya yatırım yapıyorum. Borsada da batmasının imkansıza yakın olduğu bilindik hisselerden tercih ediyorum.

Başta sürekli olarak harcamaya alışık olduğunuz için bir şey istediğinizde filan ya alayım filan gibi düşünebiliyorsunuz ama onu hiç ama hiç bozmamanız gerekiyor. Banka hesabınızda ne kadar olduğu değil excelde harcayabileceğiniz tutar ne kadar olduğu önemli olmalı. Bu şekilde yaparsanız eğer daha kolay oluyor. Exceli google sheets e aktardım 2-3 günde bir girip harcamalarımı yazıyorum. Kalan tutarımı görüyorum ona göre planlama yapıyorum. Zaten ihtiyaç duyacağım her şeyin tabloda yazmasından dolayı bir stres yaşamıyorum. Örneğin benim aracım 1 depo ile 800 kilometre yapıyor ben 2 depo harcarım diye düşünüp planlanan tutarı buna göre yazıyorum. Bu sistem benim harcama alışkanlıklarımı ve parayla olan ilişkimi çok çok değiştirdi. Günlük harcanan tutarları alt alta yazdığınız zaman gerçekten insan hayrete düşüyor.

Dipnot: İlk etapta zorlanacağınızı biliyorum o yüzden araba/motor/ev vs. bir şey almak istiyorsanız elinizdeki paranın bir kısmını görmezden gelip faizsiz finansman sistemlerine giriş yapabilirsiniz. İstediğiniz tutarın %40'ı kadar (Ortalama olarak söylüyorum) ödeme yaptığınızda tutar teslim ediliyor. Çıkmak istediğinizde katılım bedelinizi ödememesi ve parayı istediğiniz o anda hemen teslim etmemesi birikim yapma alışkanlığı olmayan bizler için güzel bir avantaj oluyor
Örneğin 500.000 TL'lik bir araba alacaksınız 25.000 TL taksitle kendiniz 20 ayda biriktirirken bu sistem size 8 ayda bu birikimi yapmanızı sağlıyor.