Selamlar değerli R10 üyeleri, hocalarım, dostlarım;
Bugün yine biraz "damara" basacak ama hepimizi ilgilendiren bir meseleyi tartışmaya açmak istiyorum. Daha önce "AI ile kod yazma" üzerine bir konu açmıştık, çok güzel fikirler gelmişti. Şimdi ise o kodun mutfağına, eğitimine inelim diyorum.
Bir yanda 4 yıl boyunca teorik matematik, algoritma analizi ve akademik disiplinle yoğrulan bilgisayar mühendisleri/öğrencileri; diğer yanda okulun teorisini yavaş bulup, 6 ayda sektörün göbeğine dalıp proje çıkaran, "alaylı" dediğimiz pratik zekalı dostlar.
Şu 3 soruya samimi cevaplarınızı bekliyorum:
Sektör Hızı: Üniversitelerin müfredatı, teknolojinin (özellikle AI ve yeni frameworklerin) hızına yetişebiliyor mu? Yoksa mezun olduğumuzda öğrendiklerimiz çoktan "legacy" mi kalıyor?
Diplomanın Ağırlığı: İK departmanları hala diploma soruyor mu? Yoksa bir GitHub reposu, 4 yıllık bir kağıt parçasını 1 saniyede çöpe atar mı?
Gelecek Kaygısı: Genç bir kardeşiniz "Üniversite mi, sertifika/alaylı yol mu?" diye sorsa, 2026 şartlarında hangisini samimiyetle önerirsiniz?
Benim görüşüm; okulun vizyon kattığı ama sektörün hızıyla arasındaki makasın iyice açıldığı yönünde. Siz ne düşünüyorsunuz? Alaylıların tecrübesi mi, okulluların teorik altyapısı mı masayı devirir?