Trajikomik bir olay evet hep gülün hocam inşallah😀
Hocam bize gelene kadar kesin Gemini'ye filan sormuşsunuzdur ama ben yine de yazıyım, boşa dua almış olmiyim
Sakin olun, o MacBooku camdan aşağı bırakmayıın; çünkü bu durum aslında MacBook kullanıcılarının (özellikle topraklamasız evlerde yaşayanların) sıkça karşılaştığı, can sıkan ama çözümü olan teknik bir durum.
Anlattıklarınıza bakılırsa sorun bilgisayarda veya kabloda değil,
evdeki prizlerin topraklama hattında veya nötr-faz dengesinde.
Dükkanlarda çalışıp evde çalışmamasının sebebi şudur: MacBook adaptörleri çok hassastır. Evdeki prizde bir "kaçak" veya "topraklama eksikliği" algıladığında, hem kendini hem bilgisayarı korumak için akımı keser (bu yüzden ışık yanmaz). Elinizi sürdüğünüzde hissettiğiniz o titreşim/elektriklenme ise cihazın dış kasasının alüminyum olması nedeniyle dışarı atılamayan statik elektriktir.
İşte adım adım çözüm yolları:
1. Uzatma Kablosu (Topraklı Kablo) Kullanın
MacBook kutusundan genelde iki parça çıkar: Adaptörün ucuna takılan küçük "duckhead" dediğimiz iki dişli fiş ve bir de uzun, kalın kablo.
- Eğer sadece o küçük iki dişli başlığı kullanıyorsanız, o başlıkta topraklama yoktur.
- Çözüm: Adaptörün ucundaki o küçük başlığı çıkarın ve kutudan çıkan (veya ayrıca satılan) üç dişli, uzun uzatma kablosunu takın. Bu kablonun içindeki metal yuva, adaptördeki metal pime değer ve elektriği toprağa iletir. Cihazdaki elektriklenme anında kesilecektir.
2. Statik Elektriği Boşaltın (SMC Sıfırlama)
Cihaz evdeki kirli elektrik yüzünden kendini korumaya almış olabilir. Şunu deneyin:
- Şarj kablosunu bilgisayardan çekin.
- Bilgisayarı tamamen kapatın.
- Klavyenin sol tarafındaki Shift + Control + Option tuşlarına ve aynı anda Güç (Power) düğmesine 10 saniye boyunca basılı tutun.
- Hepsini aynı anda bırakın ve şarj kablosunu tekrar takın. Işığın yanıp yanmadığını kontrol edin.
3. Fişin Yönünü Değiştirin
Çok basit ve saçma gelebilir ama evdeki prizlerde faz/nötr yönü ters olduğunda MacBook adaptörleri bazen sapıtabiliyor.
- Adaptörü prizden çıkarın, 180 derece ters çevirip (uçların yerini değiştirerek) tekrar takın.
4. Priz Hattını Değiştirin
Başka laptopun şarj olması o prizin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diğer laptopların adaptörleri daha "toleranslı" olabilir.
- Evde mutfak gibi genelde daha güçlü topraklamaya sahip prizlerde (buzdolabı/çamaşır makinesi prizi gibi) deneme yapın. Eğer orada çalışıyorsa, odanızdaki prizin topraklaması kopmuş demektir.
Özetle Ne Yapmalı?
Elinizdeki elektriklenme "ben topraklanamıyorum" çığlığıdır. Eğer imkanınız varsa
Apple'ın 1.8 metrelik güç adaptörü uzatma kablosunu kullanın. Bu kabloyu kullandığınızda prizdeki toprak hattına erişim sağlanır, o titreme geçer ve adaptör koruma modundan çıkarak şarj etmeye başlar.
Eğer uzun kablo ile de denemenize rağmen evde hiçbir prizde ışık yanmıyorsa, evinizin elektrik tesisatında "nötr hattında gevşeklik" veya ciddi bir voltaj dengesizliği olabilir; bir elektrikçi çağırmakta fayda var. Ama dükkanda çalışıyorsa cihazınız sağlamdır, içiniz rahat olsun!