6 yıldır esnafım, e-ticaretle uğraşıyorum. Küçükken de pazarda çalıştım; 3-4 yıl tezgâh açtım. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Herkes ticarete bir yerlerden başlıyor, kimse bilerek başlamıyor.
Amcaoğlunun seni katakulliye getirme ihtimali %90. Özellikle babanın ya da bir başkasının lafıyla iş kurup ortak olursan, rezil rüsva olursun; abartmıyorum. Aranıza en ufak bir soğukluk girse, ticari ortaklık biter.
Bir işe giriyorsan, neden cebindeki parayı en başta söylüyorsun? Git, paran yokmuş gibi sor; nedir, ne değildir öğren. Ya da gir, yanında 1 ay çalış; ne gelip ne gittiğini çözersin. Olmazsa başka bir telefoncuda çalış. Hiçbir şey yapmana gerek yok; her şeyi yalansız dolansız 1 ayda anlarsın. Bu ticaret işinde arkadaşınla ya da akrabanla iş yaptın mı, o iş %90 düşmanlıkla biter.
Pazarda don sat, sütyen sat; ama kendi kendinin patronu ol ve tüm sorumluluk sende olsun. Emin ol, o pazarda satış yapanlar 100 binin altında kazanmıyor. Limon satan, su satan bile amcaoğlunun sana bahsettiği rakamları kazanıyor zaten.
Nacizane görüşüm: Telefon kılıfçılığı gibi sektörlerde artık atı alan Üsküdar’ı geçmiş. Herkes Çin’deki bağlantılarını kurmuş, ticari ilişkilerini genişletmiş. Bu işlerden ziyade daha geleceğe yönelik alanlara yönelmek daha doğru olur.
Bu gözler pazarda havlu, halı satıp villada oturan insanlar gördü. O yüzden bence biriyle ortak olmaktansa, önce bir pazara düş ya da düşündüğün işi yapan en iyi firmada 1 ay çalış.