Arkadaşlar merhaba,
Yaklaşık 15 yıl boyunca çok ağır bir Egzama ile mücadele ettim. Bu hastalık vücudumun neredeyse %80’ini kaplamıştı. Yüzümde, saç derimde, kaşlarımda, ellerimde, ayaklarımda ve sırtımda çıkmadık yer kalmamıştı.
Bu süreçte gitmediğim doktor, danışmadığım profesör, denemediğim tedavi kalmadı. İlaçlar, kremler, bitkisel yöntemler… Maalesef çoğu sadece geçici çözümler sundu. Kendimi adeta bir deneme tahtası gibi hissettiğim dönemler oldu.
Ama bu hastalığın bana sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da çok ağır etkileri oldu…
Siyah kıyafet giymeyi tamamen bırakmak zorunda kaldım. Çünkü sürekli saçlarımdan kepekler dökülüyordu. Sadece saç değil, vücudumdan da kabuklar dökülüyordu. Günlük hayatımda bu durum beni çok zorladı, sosyal olarak kendimi rahatsız hissettiğim birçok an oldu.
Şöyle açıkça söyleyeyim;
Her gün vücudumdan neredeyse bir havuçtan fazla kabuk dökülüyordu.
Bu durumla 15 yıl yaşadım…
Yıllar sonra şunu fark ettim: Bu hastalık sadece dışarıdan sürülen kremlerle çözülecek bir şey değildi. Vücuduma giren gıdalar, yani beslenmem, bu hastalığı doğrudan etkiliyordu.
Bunun üzerine kendim bir yöntem geliştirdim. Bazı gıdaları 7–10 gün boyunca düzenli tüketip vücudumdaki etkilerini gözlemledim. Bana zarar verdiğini fark ettiğim yiyecekleri tamamen hayatımdan çıkardım. Zararsız olanlarla devam ettim.
Ve işte kırılma noktası burası oldu…
Beslenmemi değiştirdikten sonra vücudumdaki yaralarda gözle görülür bir iyileşme başladı. Zamanla kızarıklıklar azaldı, yaralar küçüldü ve sonunda bu hastalıktan büyük ölçüde kurtuldum.
Bugün geldiğim noktada şunu net bir şekilde söyleyebilirim:
Artık vücudumdan tek bir kabuk bile dökülmüyor.
Yara yok, kabuk yok, iz yok…
Cildim tamamen temiz ve pürüzsüz hale geldi.
Aşağıda,
benim vücudumda egzama şikayetlerini artıran gıdaları açıkça paylaşıyorum:
❌ Tüketmeyi bıraktığım gıdalar:- Kırmızı et
- Süt ve süt ürünleri
- Özellikle: kaymak, krema, peynir
- Tahin
- Pekmez
- Helva
- Beyaz ekmek (rafine un içeren ürünler)
- Asitli (gazlı) içecekler
- Acı ve yoğun baharatlar
- Domates
- Salça
- Tuz
- Şeker
- Çikolata (Nutella ve benzeri)
✔️ Yerine tercih ettiklerim:- Glutensiz ekmek
- Çavdar ekmeği
Bu gıdaları hayatımdan çıkardıktan sonra, vücudumda çok büyük değişiklikler oldu. İlk başta yavaş ilerleyen bu süreç, sabırla devam ettikçe gözle görülür bir iyileşmeye dönüştü.
Şunu özellikle söylemek isterim:
Her insanın vücudu farklıdır. Bana zarar veren bir gıda, size zarar vermeyebilir. Bu yüzden en doğru yöntem, kendi vücudunuzu dinlemek ve size dokunan gıdaları tespit etmektir.
Eğer siz de bu hastalıkla mücadele ediyorsanız, belki de çözüm sandığınızdan daha yakındır. Ne yediğinize dikkat edin, vücudunuzu gözlemleyin ve sabırlı olun.
Bu bir tedavi önerisi değil, 15 yıllık bir mücadelenin sonucunda elde ettiğim kişisel deneyimdir.