Selam olsun,
Bu konudan mustarip çok kişiye denk geliyorum.
Hem bir düşüncesini ifade ederken hem de ticaret yaparken kurulan iletişimlerden dolayı yaşadığı sorunlara çokça şahit oluyorum.
Şimdi bende yanlış olmaz ben çok iyi ifade ederim kendimi diye böbür abidemi dikecek değilim, bende de bu iletişim sıkıntıları oluyor elbette.
Bilerek yapmak daha acı bir durum ama olsun.
Şimdi size birkaç şey yazmak istiyorum bu konuda. Bildikleriniz olanları es geçip üzerine acaba dediklerinizi düşünebilirsiniz.
İletişimde yaşanan sorunları engelleyecek en güzel yöntem net olmaktır.
Bu şöyle. Bunu yapar. Şunu yapmaz. Yani muallak olmak her zaman orada karmaşa yaratacak bir alan yaratır.
Böyle bir düşüncenizi yazdığınızda mesela alan yaratır dediğinizde "yaratmak Allaha mahsus" diyenler olabildiğinden bu karmaşayı yaşamamak adına bir alan oluşturur diyebilirsiniz.
Elbette demeyebilirsiniz ben buyum, böyle derim deme hakkınız var zira bende istediğimi yazıyorum ama bu örnekteki gibi gelecek tepki ve eşelenecek noktaları bilerek yazıyor olmanız lazım yoksa o girdaba çekerler hık dersiniz.
Bir diğer sanrı ise muallak yanıtların ya da sunumların bize avantaj sağladığıdır ama aslen karşımızdakine avantaj ya da en azından karmaşa yaratmasına müsait zemin hazırlar.
Biz sanıyoruz ki muallaklıklardan kendimize fayda sağlarız, peki parasını veren kişi sizce o muallaklıklardan kendine bir fayda aramayacak mı?
Ne kadar az muallak alan bırakırsanız yani net ve kısa iletişim kurarsanız o kadar sorunsuz bir iletişim kurmuş olursunuz.
Bizde ilgi, alaka genelde detayın detayını anlatmakla olarak eyleme geçiyor ama o laçkalığa giden yolu inşa etmek oluyor genelde.
İlgi ve alaka detaylı ya da kapsamlı cevaplarla değil yine kısa ve net cevaplarla olur.
Bu yapılır mı? diye bir soru geldiğinde bakarız, elimizden geleni yaparız, destek olurum gibi genel ifadeler yerine yapılır, yapılmaz gibi elbette böyle hödük gibi tek kelime değil ama yani acaba, ima etti gibi düşünceleri doğurmayacak netlikte cevap verilebilir. Hayır o yapılamıyor çünkü o dediğiniz şeyin tecrübelerimizle bir faydası olduğunu düşünmüyoruz gibi. Netlikten bahsediyorum.
Şikayet var müdavimi birisi olarak iletişim eksiklikleri ya da yanlışlarından yaşanan şikayetlerin oranı çok yüksek yazabilirim.
Bu sadece ticaret değil bazen düşüncelerimizi yazdığımızda yanlış anlaşılabiliyoruz bunun nedenini "insanlar beni anlamadı ya da yanlış anladı" diye düşünmek güzel gelebilir ama ya biz o anlaşılmalara çanak tutuyorsak?
Ben dahil çoğu basit insan bir konuda yazarken tüm aklından geçenleri ya da yazdıklarının alt metinlerini yazmaz genelde onları herkesin bildiğini ya da kendisiyle aynı düşündüğünü/kabul ettiğini düşünerek yazar. Bu genelde en yaygın temel iletişim hatasıdır.
Mesela somutlaştıralım...
Bir konu hakkında katıldığımı belirtmek için vakti gelen fikirler ertelenemez yazdığımda ben sanıyorum ki insanlar bunu Atatürk'ün Victor Hugo'nun kitabından okuyup benimsediği bir söz olduğunu biliyor ve ben sadece vakti gelen fikirler ertelenemez yazdığımda herkes bunu benim anlatmak istediğim gibi anlayacak. Yani insanlardan sizin sözlerinizin derinliğini ölçmesini istemek pek doğru bir yaklaşım değil. Biraz izah etmek, tamamı olmasa bile en azından bir temel oluşturarak kendinizi ifade etmek sizin elinizde. Beni anlamadı cahil demek işin kolay kısmı lakin herkes birçok konuda alim birçok konuda cahildir yani bu işi "o anlasın" demek yerine ben kendimi doğru ifade edeyim demek gerekir diye düşünüyorum.
Bu konuyu açarken ben bunları yazarken yine birçok boşluk bırakıp, kopuk yazıyorum zira bu kaçınılmaz bir durum tüm detaylarıyla neden/sebep ilişkisi kurup yazamayız elbette ama en azından anlaşılabilecek ya da derdimizi ortaya koyacak genel bir fotoğraf bırakabiliriz.