Çocukluk yıllarımda, 2005’te mIRC ortamında herkes projelerinden bahsederdi. Ama benim ilgim hep hosting ve otomasyon sistemlerine kayıyordu. O dönem “@hostbuldum” nickini kullanıyordum. mIRC sektöründe nick çok önemliydi; adeta kimliğinizdi. Bizler de o kültürün bir parçasıydık. Zamanla pek çok kişi eski profilini kaybetmek zorunda kaldı. Soyismini tutturup farklı isimle kayıt olanlar da oldu ama sağlık olsun; önemli olan hâlâ burada olmamız.
R10 ise günden güne, sağlam temelleri ve katkılar sayesinde büyümeye devam etti. Zaman zaman bazı değerli kullanıcılar, “eski yönetim daha iyiydi” dese de, bana göre Radmin bugün olsaydı, Coşkun Çetin kadar sabırlı davranmayabilirdi. Özellikle alakasız konuları sadece profil kasma amacıyla kullananlara karşı.
Belki ben olsam da çok fazla kısıtlama getirmezdim. Çünkü bir yeri baskıladığınızda, başka bir noktadan sorun çıkması kaçınılmazdır. Şu anki yaklaşımın, kullanıcıları kucaklayan bir anlayışla ilerlediğini düşünüyorum ve bunun doğru bir yol olduğuna inanıyorum.
Artık dünya globalleşti. Her kesimden insanın bu tür platformlara katılması, bambaşka bir dinamik oluşturuyor. Aslında R10’un; bir yanda daha katı bir model (Radmin), diğer yanda daha esnek bir yönetim anlayışı (Coşkun Çetin) ve iyi niyeti temel alan yapısıyla bugünlere geldiğini düşünüyorum.