Selamlar iyi forumlar, ülkece neden gelişmediğimizi bugün bir kez daha ayan beyan gördük. Biliyorsunuz NASA Artemis program kapsamında ayın çevresinden geri dönmek üzere 1 Nisan Çarşamba günü 4 tane astronot göndermişti.Bu gece Türkiye saati ile 03.07'de dünyaya -Pasifik Okyanusuna- iniş yaptılar. Çok kapsamlı bir kurtarma operasyonu ile kurtarıldılar. 10 gün içinde muazzam görüntüler ve yayınlar oldu, kamuoyuyla bile paylaşılan çok enteresan bilgiler oldu ki bizim bilmediğimiz neler neler incelediler ve geri döndüler. Sabah yayın bittikten sonra o heyecanla bir gireyim internette nasıl konuşuluyor diye birçok haber sitesine girdim manşet bile değildi bu olay. Manşeti geçtim herhangi bir haber olarak girilmemişti bile. Neyse sosyal medyaya bakayım diye girdim bakmaz olaydım. En ince ayrıntısına kadar düşünülen operasyonla alakalı gördüğüm ilk yorum şuydu ''NASA havalı olmak için helikopter ile kurtarma yapıyor, astronotların canlarını tehlikeye atıyor. Bunca zahmete ne gerek vardı çekecektin gemiye çıkaracaktın.'' Yani koskoca NASA'da çalışan belki de binlerce mühendis akıl edemedi senin dediğini de sırf havalı olmak için aya kadar gönderdikleri 4 astronotu dünyada rezil olma pahasına canlarını tehlikeye atarak helikopter ile kurtarıyor öyle mi? Bir başka yorum ''Askeri bir üstte 2-3 video çektiler araya da Nutella reklamı sıkıştırdılar şimdi de dümenden kurtarıyormuş gibi görünüyorlar.'' Yani bu yorumu yazmak için sanıyorum çok cahil olmak gerek. Bakın sorgulamak iyidir, araştırmak iyidir ama aşikar bir şeyi inkar etmek özür diliyorum ama cahilliktir. Ülkemizin neden gelişemediği bir kez daha ortadadır. Başarılı olan herkesi bir çekememezlik, oturduğu yerden eleştirme ve kendisinin haklı olduğunu sandığı için yanlışını avazı çıktığı kadar haykırma hastalığı var bazı insanlarımızda. İnsanın hevesini de kırıyorlar, başarılı olacak kişinin önünde de adeta bir takoz misali engel oluyorlar. Diyelim ki ülkemizde bütçe sağlansa her türlü teknolojik gelişme olsa bu tip insanlar yüzünden başarı olasılığı düşer, çok bir yol katedemeyiz bu kafa yapısıyla. 1-2 kişi değil azımsanamayacak kadar çok kişi var maalesef.

Bakın bu ülkede muazzam mühendisler, doktorlar, teknisyenler var kaldı ki diğer ülkelerin aksine bizim insanımızda çok şükür ki vatan sevgisi var. Başarmak istesek başaracağımız bir sürü konu var ama gerek bahsettiğim bu insanların tavırları gerekse bu muazzam yetenekli kişilere dayatılan gereksiz baskılar, bütçe yetersizliği, destek eksikliği hepsi birer engel. Umuyorum ki bu insanlarımız harcanmadan bu engeller bir bir ortadan kalkar ve ülkemizin başarılarını dünya gözüyle görebiliriz.

Bunun yanında gece üçte bile bu yayınları izleyen on binlerce kişi vardı hepsine ben ayrı ayrı teşekkür ediyorum, insanın merak etmesi araştırması mükemmel bir şey. Her ne kadar bu yorumlar canımı sıksada yayınlardaki katılımcı sayısı beni bir mutlu etti. Hee sen kimsin ki sen mutlu olsan ne olur üzülsen ne olur derseniz, bu ülkenin başarıdan başarıya koşmasını isteyen şuan NASA yerinde neden Türkiye'nin uzay ajansı yok diye sorgulayan veya herhangi bir teknolojik gelişme neden ülkemizde olmuyor diye üzülen ve bunların olması için çapımca çaba sarf eden sıradan bir vatanseverim. Bundan dolayı ülkemdeki olmulu veya olumsuz gelişme beni etkiliyor.
Kusura bakmayın kafanızı şişirdim biraz ama içimi de dökmek istedim, hepinize saygılar iyi forumlar.