hocam varant işlemlerden kesinlikle uzak durun. 3 kuruşa alayım 5 kuruşa satayım zengin olayım mantığıyla bu piyasada zarar edersiniz.
hisse alıp sattığınızı belirtmişsiniz, tahtanın bir tarafında alıcıların emirleri diğer tarafında satıcıların emirleri vardır. Fiyat-Zaman öncelik kuralına göre eşleşme yapılır. varant "piyasasında" çoğu zaman varantı ihraç eden, varant ihraççısına karşı işlem yaparsınız. Yani size satması, sizin istediğiniz fiyattan alabilmeniz, istediğiniz fiyattan geri satabilmeniz varant ihraççısına bağlıdır.
Kağıt üzerinde kotasyon girdiği için likidite görünsede işin içine girince böyle olmadığını anlayacaksınız.
varant ihraç eden firmaların hesaplama araçları vardır. orada hangi varantları alıp-satmak istiyorsanız kendiniz deneme yapın. mesela 2 ay boyunca sanal olarak alıp satmış gibi excel tablosuna kaydedin.
Bu sayede fiyat boyutunu yakalamayı test edersiniz. Hikayenin diğer tarafı işlem hacmidir. yani siz fiyatı 0.10 varanttan 500.000 adet almak istediğinizde acaba alabilecek misiniz? ilgili varantların günlük işlem hacimlerini kontrol edin. derinlik ekran aboneliğiniz varsa (bence olmalı) gerçekleşen işlemlere bir bakın. 1-2 lot ile günün en yüksek veya düşük seviyesinde işlem gerçekleşmesi sizi yanıltmasın. siz 0.10 dan almak istediniz diyelim ve en düşük 0.10 görüldü. peki kaç lot satış gerçekleşti (siz alıcı taraftasınız). tersi durumda 0.10 da satmak istediniz bu kademede sizin elinizdeki malı alacak kadar işlem oldu mu?
varanta fiyat, zaman ve herşeyi tuttursanız bile istediğiniz varantı likidite olmadığı için alıp-satamayabilirsiniz. yani mücadele etmeniz gereken çok fazla şey vardır. hissede en kötü 1 kuruş altına yazıp 100.000TL lik satabilirsiniz ama varantta 1 kuruş fark belki %10-20-30 lara denk gelecek ve işlem garantisi de yoktur. kaderiniz kotasyon veren piyasa yapıcının elindedir.
elbette ihraççı dışında bireysel alıcı-satıcılarda emir verebilir ama olayın psikolojik boyutu sebebiyle göz ardı ediyorum. şöyle düşünün 0.35 TL fiyatla varantı aldım diyelim, varant fiyatı anlık olarak 0.10 a düştü. zaten %70 zarardayım para pul olmuş bu durumda ben zararına satmam. yani 0.10 dan almak isteyen varsa benim malımı alamaz. peki kimden alabilirsiniz? belki zararı %10-20 arasında olup stop eden birinden belki de ihraççının varantını alabilirsiniz. varant sayılarıda bellidir yani sınırsız miktarda değildir. bunun gibi farklı hikayeler vardır. yani 0.10 düştü 100.000TL lik hemen alayım 0.15 e satayım gibi bir durum teoride mümkün olsada likidite koşulları ile mümkün olmayabilir. açıkçası likiditesi olmayan bu "piyasada" işlem yapmanızı önermem.