Messi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Cok tesekkur derim, arkadasinizin Twitter sayfasini inceleyip takibe alacagim.
Tesekkur ederim.

Hocam benim kafamda minik bir soru isareti var.
Gece gece uykumu kacirdi.

Cuma aksami Ulker varant alis 0.13 satis 0.15 diyelim.
0.0050 teta varsa 2 gunde bunun 1 kurus erimesi lazim.
Lakin su an pazartesi saat gece 1:22 varant ayni fiyatta.
Hafta sonu erime oluyor ama bu pazartesi acilista mi yansiyor?
Cunku erime yansasa su an gorurdum.

Burda karsima 2 problem cikiyor.
Diyelim bu 1 kurus borsa acildiginda dusecek,
Ozman ben hesaplarim pazartesi borsa acilma oncesi 0.14 kurustan al emri veririm zaten dusecek ya derim.
Ama burda eger ogun sabahtan ulker %5 ile acarsa ben varanti alamam kaciririm cunku 14 ten al acmisimdir, ulker artisi ile piyasa yapici onu aninda 16 kurusa ceker.

Pazartesi borsa acilisinda alirsam tek sorun su olur hisse o gun sabahtan %3 cikarsada pahaliya alirim varanti.

Aslinda bu hesaplama 30 gunluk varantlarda erime genelde yuksek oldugu icin kafama takildi 45 gun olsa takmamda. size sorayim dedim.

Bu yazdiklarim seyler anlamsiz mi? Dikkat etmem gereken birsey varmi?

Edit ornek varant
https://isvarant.com/piyasa-analiz/v...r&varant=ulifk
alis 13 satis 15 yaziyor gece saat 1:42 su an size yaziyorum
ama alt kisimda piyasa yapici alis 0.11 yaziyor. kurus 0.11 Guncel gibi duruyor ama satis fiyati guncel degil mesela,
Siz baktiginizda sabah fiyatlar degismi olabilir bu yuzden sizce varanti alirken piyasa acilincami almak mantikli yoksa erimeyi hesaplayip piyasa oncesinde limit al emrimi mantikli hocam.

Bunlar kafami karistirdi
Sagolun
Gece değişmez, piyasa açılınca belli olur. Bu tarz günlerde Teta ya fazla takılmamak lazım. Çünkü asıl belirleyici faktör hissenin hareketli ve volatilite. Sabah hisse nin nasıl açacağı önemli,

Tabiki limit emir girmen daha mantıklı fakat şöyle bişey var, sen tetayı hesapladın ama hissenin sabit cuma kapanışından açılacağını varsayarak hesaplarsan ve ona göre tetayı hesaplayıp ona göre emir atarsan, hisse yukarıdan açarsa mal alamayabilirsin yani teta hesabı falan yalan olur, tabi gün içi fırsat verir muhtemelen ama sabah malsız kalabilirsin. Hisse eksi açarsa teta erimesi + hisse düşüşü ile beraber 0,14 e emir vermiş olsan bile açılışta 0,13 lerden 0,12 lerden alma imkanında olabilir ammma piyasa yapıcı izin verirse varantlarda likidite olmadığı için piyasa yapıcı sabah sürekli seans açılmadan emirleri girmezse veya spread uzun açarsa emrin beklemede kalabilir. Bunu daha da açayım senin için kafan karışmış olabilir bir örnekle anlatayım:

varant kapanış 0,15 olsun, hisse fiyatı 100 lira olsun cuma akşamı
pazartesi teta erimesini hesapladın hisse 100 liradan açarsa varant 0,14 ten açacak diye hesapladın. Limit emrini 0,14 e girdin.
Pazartesi sabah oldu hisse karanlık odadan 09:55 barında -2% ile çıktı diyelim. Varantın hesaplamalara göre 0,13 açması gerekiyor diyelim saat 10:00da.
Eğer varantın emir toplama seansında piyasa yapıcı + normal insanlar katılırsa senin emrin 0,13 ten gelir muhtemelen. daha uygundan maliyetlenmiş oldun.
Ama varantlar sığ bi piyasa olduğu için Türkiye de, normal insanlar sabah seans açılmadan önce emir göndermezler ise, Piyasa yapıcıyla sen kalırsın bir tek. Piyasa yapıcıda eğer senin istediğin lotları sana satmazsa sadece alış yazarsa 0,13-0,12-0,11 lere. O zaman seans açılınca en iyi alıcı sen olursun 0,14 ile, böylece 0,13 lük varantı 0,14 ten almış olursun. dikkat etmek gerek.

Ben varant piyasasındaki yoğunluğu işlemleri pek bilmiyorum aktif olarak işlem yapmadım hiç. Ama piyasanın sığ bir piyasa olduğunu biliyorum. İstediğin fiyattan alıp satmak zor oluyor.