Selam olsun,

Ben bir dine inanıyorum, bir siyasi görüşüm var, bir ideolojim var ya da bir görüşüm var.
Evet, bunları savunabiliyorum ama karşıt görüşte olan insanlara karşı hoşgörüm de var.
Bu "lütuf" değil elbette düşünceyi ifade etme özgürlüğüne olsan saygımdır.

Bazen konuları okuyunca çok hoşgörüsüz ya da tahammülsüz olunduğunu görüyorum.
Hak yemeyeyim benim konularda bunlar olmuyor pek yani kendim için yazmıyorum ama çok mu zor hoşgörülü olmak?
Yani, bizden farklı düşüncede, dini tercihte, ideolojide olan birinin kendi fikrini ifade etmesi durumunda hemen sataşma, taşlama ya da alt etme niyetleri size ne katıyor?

Hepimiz farklı insanlarız elbette farklı düşüncelerimiz olur ama bu düşünceler bizimkinden farklı diye sıfır tahammülle yaklaşmamız sağlıklı bir durum mu?
Yani sadece bizim kabullerimiz, düşüncelerimiz, doğrularımız dünyanın kadim gerçeği olarak, tartışmamız olarak kabul görecek şeyler olabilir mi?
Ya da farklı düşünen insanların olmasından neden rahatsız olup saldırganlaşıyoruz?

Şahsen açtığım konularda tenkit ya da karşıt görüşler olduğunda okuyorum ve anlamaya çalışıyorum lakin yanıt vermiyorum.
Yani ben düşüncemi yazmışım, birisi kendi düşüncesini yazmış.
Benim cevap vermem ya kendi düşüncemi dikte etmek olur ya da o kişinin düşüncesini ifade etmesine saygısızlık olur.
O benim konumu okudu ben onun yanıtını okudum. İkimizde düşüncemizi ifade ettik.
Burada kalsa daha güzel değil mi?
İlla birbirimizi ikna etmeye çalışmak, kendi doğrularımızı kabul ettirmek ya da gelecek iki şak şak için çabalamak...
Ne bileyim biraz basitlik olarak geliyor.

Bu arada forum özelinde değil mevzu yani ülkemizde hangi alanda, konuda, platformda olursa olsun hep bir haklılığını kabul ettirme peşinde insanlar.
Kimsenin yazılandan doğru olanları alayım, hatalı gördüklerimi almayayım yani bir şey katayım kendime düşüncesi yok.
Benim düşünceme aykırıysa onun yanlışlığını kanıtlayayım ki kendi düşüncemin doğruluğunu tescil eden mutlak bir terazi mi var? bilmeden hep bir üstünlük çabası.

Bu konuyu açıyorum çünkü insanlar kendilerine bilmeden ve bilinçsizlikle o kadar büyük kötülük yapıyor ki farkında bile değiller.
Tahammül ya da hoşgörü bir tutumdur. Sadece karşıtlarınıza değil bu tavır yerleşir ve ailenize, sevdiklerinize yani tüm yaşamınıza yansıyan bir karakteristik özellik haline gelir.
Çok mu zor kendi fikrinizi yazıp sonrasında başka fikirde olan insanların yorumlarını "o da öyle değerlendiriyor, zaten benim doğrum mutlak değil. Bunlar sadece bizim yorumlarımız" demek.