R10.NET’in Bence En İyisi
Normalde birine 25 TL, başka birine 40-50 TL’ye satılmasına bende takılabilirdim fakat takılmıyorum, bu serbest piyasanın doğasında var. Başkasına 25 TL'ye sattığın hizmeti bana 40 TL'ye satıyorsun mesela bu konuyu açan biri için doğru bir davranış mı bu ? Sen nasıl aynı şekilde birinin 25 TL’ye aldığı ürünü bana 40 TL'ye satabiliyorsan, senden alan birininde 150 TL’ye satmasında da temel olarak bir problem yok.
Çünkü ticarette ürün son müşteriye ulaşana kadar çoğu zaman birkaç kişinin elinden geçer. Kimisi müşteriyi bulur, kimisi satıcıyı, kimisi işi organize eder. Herkes kendi rolünü oynar ve bunun bir karşılığı vardır. Bu; referans sistemi, prim sistemi, komisyonculuk veya emlakçılık gibi birçok alanda zaten yıllardır olan bir yapı.
Hizmet sektörünün büyük kısmı üretimden çok pazarlama ve organizasyon üzerine kurulu. Burada değer sadece ürünü üretmek değil, onu doğru müşteriye ulaştırmak, süreci yönetmek ve sorumluluk almaktır.
Örneğin SMM panel işlerinde bile bir sipariş arka planda birkaç farklı kişiden geçer ve herkes payını alır. Aynı durum emlak sektöründe de vardır; birden fazla kişi aynı satıştan komisyon kazanabilir.
Önemli olan şu: Sen ürününü 25 TL’ye satıyorsan, o ürünü kim kaça satıyor kısmına takılmak yerine kendi kazancına odaklanmalısın. Başkasının kazancını düşünmek işine katkı sağlamaz.
Bu işte asıl farkı yaratan şey risk, sorumluluk ve emektir. Müşteriyi bulmak, süreci yönetmek, garanti vermek, sorunları çözmek, iade ve zararları karşılamak ciddi bir yük getirir. Tüm bu riskleri alan kişi doğal olarak daha fazla kazanır.
Diğer tarafta sadece işi uygulayan kişi daha az risk alır. İş gelirse yapar, görünmez olursa itiraz eder ve işi biter. Müşteri bulma, ödeme takibi, kriz yönetimi gibi konularla uğraşmaz. Yorum atıldı mı atılmadı mı kontrol etmez.
Dolayısıyla aynı kazancı beklemek için aynı emeği ve riski almak gerekir. Bu denge sağlanmadan “ben de aynı parayı kazanayım” demek gerçekçi olmaz.
Sonuç olarak ticaret bir denge işidir. Fiyatı artırabilirsin ama bu sefer sana iş getirenleri ve müşterileri kaybetme riski doğar. Bu yüzden herkes bulunduğu rolde, aldığı risk ve verdiği emeğe göre kazanır.