bizden öncekilerin, bizim ve bizden sonrakilerin yaşayacağı simülasyonun (sınav ortamının) kuruluş gayesini anlatan bir kavram olarak görüyorum. iman edenler için aslında din tektir. kurallar, yasaklar, helal ve haram kavramı gibi sınav yasakları ile sınav konularının anlatıldığını düşünüyorum. Kuran'da geçen bazı kıssaları da bir çeşit "çıkmış sınav soruları" olarak yorumluyorum.
Sizden önceki kavimler (sınavda) böyle yaptı ve helak oldu gibi..
ülkemizde kendini dindar zannedenlerin büyük bölümü atadan dededen gördüğünü yaşıyor. cahiliye döneminde atadan dededen yaşayanlar gibi.. yani gelenek-görenek olmuş düzen bozulmasın diye devam ettiriyor. cuma namazları bir çeşit sınıf yoklamasına dönmüş durumda. kim var kim yok tahtaya yazılıyor.
Kuran okuyanlara anket yapılsa büyük çoğunluğu mealini okumamıştır. Bizim ailede senede belki 2-3 defa hatim indiren büyüklerimiz bile 1 defa açıp baştan sona Türkçe okumamıştır. Arada ayetleri merak edip okumuşsa bilemem. Halbuki ilk emri "oku" olan bir kitabı okuyor ama anlamını, emir ve yasaklarını bilmeden okuyor. Dini kimden öğreniyor hacıdan, hocadan.. Elinde orijinal kaynak kitap var ama anlamını öğrenmek istemiyor. böyle garip bir durum..