KemalSen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Varantlarda piyasalar sığ dır. Alım satımlar arası makas çok oluyor, Önermeme nedenlerimden biride bu: Varantı hangi şirket piyasaya sürdüyse genelde o şirket piyasa yapıcılığınıda üstleniyor. Spot fiyatın değişimine göre piyasa yapıcı alım veya satım giriyor varanta.
Yani senin varantını satmak istersen ilk alıcı 0,11 civarında. Son işlem gördüğü fiyatta 0,14, Yani senin 0,14 ten satmak için emir girip sıraya girmen lazım, ya bi vatandaş alıcak senden, yada ulker hissesi çıkarsa piyasa yapıcı alıcak senin lotlarını. O yüzden hangi varantı aldığın kimin varantını aldığında önemli, bazı firmaların piyasa yapıcıları zayıf, bazıları daha aktif.

Gösterdiğin yeşil çizgiler, artık hangi grafik diliminde bakıyorsan, örneğin saatlik diyelim, o saatin sonunda varant hangi fiyattan işlem gördüyse en son o fiyatı yansıtıyor. Saatlik veya günlük örnek veriyorum, o bar kapanmadan vatandaşı biri 1 lot varant aldıysa 0,14 ten ve en son alıcı oysa, varantın o ilgili barda kapanış fiyatı 0,14 gözükür senin yeşil çizgilerde. Yani sığ olduğu içinde böyle1-2 TL ile %5-10 oynatabilirsin varantı. Ama iş eldekini satmaya gelince, en iyi alıcı neredeyse oradan satabilirsin veya emir girip beklersin.

net karını görmek istiyorsan hesap basit, 0,09 dan 50000 adet aldın diyelim, 4500 TL
varantı 0,14 ten satabilirsen, 0,14x50.000 = 7000 TL
7000-4500 = 2500TL kar

Varant eğer vade sonuna gelene kadar hedef fiyatın uzağındaysa genelde hergün bi zaman kaybı değeride olur. yani şöyle düşün 130 lira hedefli varant aldın nisan vadeli, şuan ülker 120 lira olsun, varantta 0,15 kuruş olsun, Ay sonuna doğru ülker 120 liraysa halen, varantın 0,15 fiyatında olmayacak ama. Daha düşük olacak. Çünkü risk çoğalıyor ve hedefe gitmezse ay sonu varantın değeri sıfır olacak.

Hocam sen nasil guzel bir insansin cok tsk ederim,
Bir seyi coki net anladim.
Ben varanti sadece piyasa yapici alir saniyordum senin dediklerini okuyunca anladim.
Kisacasi bir varant piyasa yapici 11 den aliyor 14 satiyor, ama ben 13 satma girersek biri gelip benden alma sansi yuksek yani. Tabi gelen alan olursa.
Bu arada simdi dusundum varanti direk piyasa yapicidan almak yerine belki bana biri baskasi satar kafaiysla limit koyup birkac kurus daha ucuza baskasindan da alabilirim diye dusunuyorum yani alirkende acele etmeyebiliriz diye dusundum.

1Peki sunu merak ettim, piyasa yapici 14 kurustan satarken bende mnax 14 kurus limit girersem sayet, biri varant aldiginda piyasa yapicidan mi yoksa benden mi alir? Bunu merak ettim. Biri cekmek istediginde benim 14 kuruslugu cekme ihtimali olabilir mi?
2SOn islem olayi demek o fiyatta bir alisveris olmus demek biri aldi biri sattio dolayisiyla ben varant alicaksam o son satis fiyatindan alip sartma sansim yuksek demektir heralde. Degil mi?
3Mesela ozellikle piyasa satici yuksekten satiyorsa son islem dusukse son islemden alma veya satma kjoyulabilir. TAbi eslesir eslesmez bilinmez.