Messi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kemal Sen hocam yardiminiza ihtiyacimiz oldu yeniden.
Hocam varant hastaligina yakalandim ve 1 haftadir ne nedir yapay zeka ile yatip kalkiyorum. En temel seyleri varanti alirken neye dikkat edecegimi cok iyi biliyorum.
Anlamadigim 1 sey var onu size sormak isterim.

Simdi ben 31 sabahi Ulker aldim 9 kurustan. o gun %4.71 cikti bugun %0.76 dustu.
Anlamadigim olay ekran goruntusune bakinca sistem benden bu varanti 11 kurusa aliyor dolayisiyla ben 6100 lira bir para aliyorum ki bu %20 ustu kar demek ama neden panelde bugun ku gelir 1670 ve tum gelirim 2738. Bu fiyat ancak varanti 14 kurustan satarsam alabilecegim bir para ama boyle bir sey soz konusu degil. Piyasa yapici alis fiyati belli. Neden boyle yaziyor anlamadim.

Ikincisi bu varantta 3 fiyat var biri alis biri satis birde buyuk 0.14 yasan varant fiyati. Simdi cizelgede yesil cizgiler benim anladigim piyasa yapicinin vatanti sattigi fiyatlar olarak dusunuyorum. Sanirim son fiyat olarak gozuken kisim piaya yapicinin hangi fiyattan sattigi. Anlamadigim basit sey ben 9 kurustan alip 11 kurustan satiop %20 civari kar ederken neden sistemde sanki 14 kurustan satabiliyormusum goro kar gosteriyor? Bir fikriniz varmi hocam? Eger varant konusunda cok hakim degilseniz lutfen bunu varant hastasi bir arkadasiniza sorabilir misiniz.

BU arada varant alicaksam volatalitesi suduk deltasi 25 dilan ozellikle tetasi az olan hisseleri ucuzdan almaya calisiyorum. Cunku oynaklik yukselince piyasa yapici varanti patlatabiliyormus bunuda HV diye bir indicatorler hissenin gercek oynakligina bakip ona gore varant alirken dikkat etmemi onerdi yapay zekam. Birde su var Tetayi varant fiyatina bolunca yuzdesel erime cikiyor mesela ulkerde cok hisse oldugu icin erime cok fazla %4 gibi sahol almak istedigimde tetasi az daha yuksek olmasina ragmen erimesi %1.5 filandi teta/varant fiyati. Ogrendigim en temel sey, serimesi az olan hisselere bakmak eger kisa vade hemen 1 gunde satacaksak delta ve kaldiraci fazla olana yoneliyorlar vs. Bu arada piyasa yapici alim satim makasida bir hayli fazla.

Yukaridakileri dogrumu anladim hocam ozellikle ilk3 paragraf o yesil cizgi grafik varantin satis yani piyasa yapicinin sattigi cizelge olmasi lazim

Cok tsk ederim neden bu kadar kazanv var anlamiyorum satarkende 11 den aliyor .

Varantlarda piyasalar sığ dır. Alım satımlar arası makas çok oluyor, Önermeme nedenlerimden biride bu: Varantı hangi şirket piyasaya sürdüyse genelde o şirket piyasa yapıcılığınıda üstleniyor. Spot fiyatın değişimine göre piyasa yapıcı alım veya satım giriyor varanta.
Yani senin varantını satmak istersen ilk alıcı 0,11 civarında. Son işlem gördüğü fiyatta 0,14, Yani senin 0,14 ten satmak için emir girip sıraya girmen lazım, ya bi vatandaş alıcak senden, yada ulker hissesi çıkarsa piyasa yapıcı alıcak senin lotlarını. O yüzden hangi varantı aldığın kimin varantını aldığında önemli, bazı firmaların piyasa yapıcıları zayıf, bazıları daha aktif.

Gösterdiğin yeşil çizgiler, artık hangi grafik diliminde bakıyorsan, örneğin saatlik diyelim, o saatin sonunda varant hangi fiyattan işlem gördüyse en son o fiyatı yansıtıyor. Saatlik veya günlük örnek veriyorum, o bar kapanmadan vatandaşı biri 1 lot varant aldıysa 0,14 ten ve en son alıcı oysa, varantın o ilgili barda kapanış fiyatı 0,14 gözükür senin yeşil çizgilerde. Yani sığ olduğu içinde böyle1-2 TL ile %5-10 oynatabilirsin varantı. Ama iş eldekini satmaya gelince, en iyi alıcı neredeyse oradan satabilirsin veya emir girip beklersin.

net karını görmek istiyorsan hesap basit, 0,09 dan 50000 adet aldın diyelim, 4500 TL
varantı 0,14 ten satabilirsen, 0,14x50.000 = 7000 TL
7000-4500 = 2500TL kar

Varant eğer vade sonuna gelene kadar hedef fiyatın uzağındaysa genelde hergün bi zaman kaybı değeride olur. yani şöyle düşün 130 lira hedefli varant aldın nisan vadeli, şuan ülker 120 lira olsun, varantta 0,15 kuruş olsun, Ay sonuna doğru ülker 120 liraysa halen, varantın 0,15 fiyatında olmayacak ama. Daha düşük olacak. Çünkü risk çoğalıyor ve hedefe gitmezse ay sonu varantın değeri sıfır olacak.