En küçük ölçekte kurguladım fikri ileride sermayenin daha fazla olması durumunda daha farklı düşünürüm ama şu anki imkanlarla bu şekilde kurguladım. Şu an elde olan parayla ne yapabilirime göre düşündüm.
Sansürü durdurma konusuna özellikle araştırma yaptım, yani gördüğüm bir yasaklılık yoktu. Network tarafında DPI olmaya, varsayılan DNS ise ESB ve BTK engellerini döndürecekti ama müşteriye verilen cihaz içerisinde bulunan yazılım ile DPI circumvention yapacaktı.
Teknik destek konusnda routerlarda basit düzeyde uzaktan komut gönderme, arıza durumunda eldeki stoklardan yeni router gönderme vb. imkanları olacak. Teknik çoğu soru zaten müşteriden kaynalı, asıl sorun üst sağlayıcıyla alakalı bir sorun çıkınca ne yapacağımız bu durumda abone kaybederiz evet ve müdahele edemeyiz TT altyapısından ve TT DSLAM / Fiber Pop noktalarından geçtiğinden müdahele etme imkanımız olmaz. Resmiyette bir LTD var bu sektör üzerine üzerime, resmi adresi evim olarak gözüküyor. Ofis yok, ofis kirası ödemek istemiyorum şu anki rahat diye, olsa olsa tabelası olan apartman dairesi olur kısa vadede. Bizde herşey dijital, dijital abonelik üzerine gidilecek işte. Ama dedikleriniz çok doğru.
Yorumun için teşekkürler. Benim yorumumu yapıcı bir eleştiri olarak kabul et. Şu an piyasada örnek vereyim adı sanı duyulmamış işletmecilerin bile sahada anlaşmalı olduğu şirketler var. Öyle "arıza kaydınızı aldım Telekom a ilettim bizden çıktı bizi alakadar etmez" mantığı ile hiçbir firma iş yapamayacağını biliyor. İsim vermek istemiyorum bu şekilde bir sürü sahada aktif firma var. Telekom taraflı arızalar farklı -santral arızası, saha dolabı arızası vb- ama müşteri taraflı arızalar da olabiliyor ve çözümü basit olabiliyor. Sen bu noktada onu kendisiyle baş başa bırakırsan senin için bir kayıp bu. O yüzden o anlaşmalı saha firmaları var işte gidiyor sorunu gideriyor sana da bilgi veriyor müşteriye de bilgi veriyor. Router göndermek diyorsun mesela nasıl göndereceksin kargoyla mı? Müşteri seni mi bekleyecek, elbette beklemeyecek. İşte o sahadaki anlaşmalı olduğun firmanın stoğuna göndereceksin o cihazları o da arızaya hemen müdahale edip işi yerinde çözecek. Yani ne Telekom u ne başkasını beklememiş olacaksın. Örnek vereyim Ankara da abonem yok niye oradaki anlaşmalı firmaya cihaz vereyim stoğunda tutsun diye dersen yine bir kayıp çünkü belki de sabah abonelik başvurusu gelecek. E diyeceksin ki ben bu süreçlerin maddiyatını nasıl yöneteceğim? Sen de haklısın. (Sahada çalışan firmaların elinde de cihaz seçenekleri oluyor onlarla bu yönde de anlaşma yapabiliyorsun)
Bugün kendi altyapısı olmayan birçok firmanın sitesine gir orada anlaşmalı oldukları teknik servislerin ismi oluyor. Aracı firmalar olmadan, yani sen sahada var olmadan işi yönetmen zor oluyor ya da kendi ekibi kuracaksın.
He dersen ki biz bir ilden başlayalım. Bak o güzel fikir. O il içerisinde ekibin olur sürekli. Araçla gider bakar vesaire müşteriyle diyalog kurar. Bunu sen de yapabilirsin yani patron olarak müşteriyle diyalog çok önemli. Zamanla işler ilerledikçe diğer illere açılırsın.
Not: Telekom teknik desteğinin detayları var yani kapsamları farklı. Her şeye müdahil oldukları bir süreç var veya sadece kendi yetki alanındaki konulara karıştıkları süreçler var. Onları sen zaten anlaşma yapacağın zaman görüşürsün yetkililerle.