Merhaba,
Atanmadan önce 2; atandıktan sonra 3 defa KPSS'ye girdim. KPSS A Grubu sınavına girdiğim için lisans kısmına sadece bir sene iyi hazırlanmıştım. Sonraki seneler alan derslerine yoğunlaşmak zorunda kaldığım için sadece son 2 gün tarihe bakıyordum o kadar. Atandıktan sonraki ilk KPSS'de TR 79'su oldum. Evet hayvan gibi ders çalışarak oldum üstelik o dönemde atanmıştım ve 8.30-17.30 arası ders çalışamıyordum.
Madde madde yazıyorum ki daha anlaşılır olsun.
1- Bu süreçte kendime yaptığım en iyi iyilik "kendimi kandırmama" oldu. Hangi ders veya konuda kötüysem onun üstüne gittim.
2- Evden uzaklaştım. Sabah uyanır uyanmaz kütüphaneye gittim ve günde en az 6 saat ders çalıştım.
3- Kendime "dolmuşçu saati" olarak bilinen saatten aldım. Şunu fark ettim ki günde 6 saat ders çalışmak için kütüphanede en az 12 saat durmam gerekiyormuş. Yemek molası, dinlenme molaları, çay molası... derken kütüphanede geçirdiğim zamanın yarısı kadar çalıştığımı fark ettim. Bu yüzden tuvalete giderken bile saati durduruyordum.
4- Hasta olsan bile alışkanlıklarından vazgeçmedim. 1-2 saat çalışsam kardır diyerek sadece konfora alışmamak adına hasta olduğumda da kütüphaneye gittim.
5- Kaynak seçimi çok önemli. Sanırım lisanstan gireceksiniz sınava alan yok. Kaynak seçiminde yalnızca tarih önemli. Tarihin pusulası kitabı fazlasıyla yeter. Ezberleyemediğin her şeyi yazıp odana, tuvalete, mutfağa özetle görebileceğin yerlere as. Vatandaşlıkta mutlaka güncel (2026) yılı bir kitap al. Türkçe-matematik-coğrafya kaynakları hemen hemen aynı herhangi bir kaynağı alabilirsin. Yine tavsiye istersen a kadro yayınlarını alabilirsin.
6- Piyasada ne kadar deneme varsa hemen sipariş ver. KPSS'ye 6 ay var daha. 200-300 tane deneme al. Tüm konuları bitirdikten sonra her gün 2 adet olacak şekilde saat tutarak deneme çöz. Yanlışlarına odaklan.
7- Sağlığına mümkün olduğunca dikkat et. Sosyallikten uzaklaş ve yalnızca ders çalışan arkadaşlarla arkadaşlık edin. Yapamadığın soruları sorabileceğin, molalarda "Aa şöyle ilginç bir soru gördüm sence cevabı ne?" diyebileceğin biri olmalı.
8- 6 ay orta zekalı bir insan için harika bir süre. Eğer yarım yamalak çalışacaksan hiç başlama. Bu sefer psikolojin bozulur. Çünkü hem çalışmaya çalışacaksın, hem çalışıyorum yapamıyorum düşüncesine kapılacaksın hem de sosyalliğini nispeten azalttığın için pişman olacaksın. Seneye KPSS yok! Çift yıllarda olduğu için 2028 KPSS'yi beklemek zorunda kalacaksın. En iyi ihtimalle çok çalışsan bile KPSS-mülakat-güvenlik soruşturması derken atanman 2029 sonunu bulacak.
O dönemde adını vermeyeceğim bir takviye ilaç kullandım. İlaç öyle bir etki etmişti ki kendimi abartısız dünyanın en başarılı insan olarak görüyordum. Ta ki 1 ayın sonunda pilim bitene ve psikolojik sorunlar baş gösterene kadar. 1 ayın sonunda ilacı tamamen bıraktım. Çünkü o ilaç hiçbir sorunu olmayan (maddi manevi) kişiler içindi. Aklına en ufak sorun geldiğinde tüm odağın o soruna kayıyordu. Bu sefer 10 dakika bile ders çalışamıyordum.
Son sözü Aziz SANCAR'ın bir konuşması ile bitireyim: "Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum"
Benden daha nitelikli üniversitelerde okuyan arkadaşlarıma KPSS'de fark atmıştım. Daha sonra memleketime döndüğümde orada açıköğretimden mezun olmuş yeni bir arkadaşla tanıştım. 3 kez üst üste KPSS A Grubu sınavında Türkiye'de ilk 30'a girmişti. (100.000+ kişiden) Çünkü benden daha çok çalışıyordu.
Başarılar dilerim.