mertdijital adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
2025 Ağustos ayında, IBAN’ıma gelen bir ödeme nedeniyle ifadeye çağrıldım. Son zamanlarda özellikle online iş yapan birçok kişinin başına gelen bir durum olduğu için paylaşmak istedim.
Olay şu şekilde gelişti:
Bir instagram hesap satışı gerçekleştirdim. Hesabı alan kişi, sonrasında farklı bir alanda (manevi danışmanlık vb.) hizmet verdiğini söyleyerek insanlardan ödeme almaya başlamış. Bu kişinin kazandığı paralar kendi hesabından bana gönderildiği için, yapılan incelemelerde benim hesabım da sürece dahil oldu.
Yani sistem şöyle işliyor:
Bir kişi → ilgili hesaba ödeme yapıyor → o hesaptan bana para gönderiliyor.
Bu durumda yetkililer doğal olarak “Bu parayı gönderen kişiyi nereden tanıyorsun?” diye sorgulama yapıyor ve ifadeye çağırabiliyor.
Ben de bu süreçte sadece hesap satışı yaptığımı belirterek ifade verdim.

Hiçbir alakanız olmayan bir durumdan dolayı bile, hesabınıza gelen para yüzünden şüpheli konumuna düşebilirsiniz. Bu yüzden özellikle online ticaret yapan herkesin daha dikkatli olması gerekiyor.
Benim yaşadığım bu durumu, başkalarının da aynı sıkıntıyı yaşamaması için paylaşıyorum.

Ödeme alırken açıklama kısmına işlemin ne olduğunun yazdırılması, hesabınıza gelen 1 tl için bile fatura kesmeniz çok önemli olucaktır.
Geçmiş olsun hocam, yapılan her alışverişin ekran görüntülerinin alınması, yazışmaların ekran görüntülerinin alınması şart oldu artık.