Ülkemizde son dönemde sektör fark etmeksizin dolandırılma vakalarının ciddi şekilde arttığını görüyorum. sözüne sadık kalmayan insan sayısı inanılmaz derece artmış durumda. "Tamam, hallederiz", "Biz de söz senettir" diye başlayan tüm işler havada kalıyor. Ortada ise kocaman mağduriyetler, oluşan ciddi maddi zararlar ve yarım kalmış işler, hayaller...

İşin en tuhafı şu, iş hayatında en çok sorun çıkaranlar işe başlarken en çok güven veren kişiler oluyorlar. Abartılı tepkiler, anlamsız ve seviyesiz bir samimiyet, işe duyguları karıştırmayı hedefleyen hamleler...

işin ve arkadaşlığın başka kulvarlar olduğunu hatırlamak çok önemli. her kimle iş yaparsanız yapın karşınızdakine kendinizden dahi çok güveniyor olsanız da iş başında iyi bir sözleşme ile tüm konuşulanları kayıt altına almayı ben sağlıklı buluyorum. işin tanımı, görevin çerçevesi, teslim tarihleri, olası sorunlarda neler yapılacağı gibi gibi sözleşme ile belirlenmesi gereken bütün hususlar yazılı ve imzalı bir belge halinde her iki tarafın da elinde bulunmalı. çünkü inanın her zaman niyet kötü de olmayabilir ancak konuşulanlar unutulabilir, yanlış hatırlanabilir, karıştırılabilir.

en ufak bir uyuşmazlıkta taraflar birbirine karşı daha kırıcı da olur. Halbuki elde bir belge olsa sen böyle demiştin ben şöyle söylemiştim polemiğine girmeye bile gerek kalmaz. "Bak kardeşim sözleşmeye göre olması gereken bu" dersiniz ve ortada bir sorun bile kalmaz.

bu anlattıkların herkes tarafın kabul edilir ve mantıklı bulunur ancak buna rağmen neden pek çok insan çok ciddi mali riskler barındıran işlerde dahi bir sayfalık bir sözleşme bile yapmayı angarya olarak görüyor?

işte buna anlam vermekte ve cevap bulmakta ben biraz zorlanıyorum.

Özetle, sektör fark etmeksizin iş hayatında profesyonellikten ödün vermemek gerek. iş yaptığınız kişiler çok yakınınız güvendiğiniz kişiler de olsa yazılı bir sözleşme almaktan çekinmemek gerek. herkes işini layığıyla yapacağına güveniyorsa zaten sözleşme imzalamaktan da çekinmemesi gerekir kanaatindeyim.

🎯 Peki siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

☕ Yorumlarınızı bekliyorum.