Merhaba arkadaşlar. Pek anlam veremediğim bir Türkçe karakter sorunu yaşıyorum bilgisayarda. Bilgisayarın her şeyi Türkçe, bütün dil özellikleri falan. Word uygulamasında da o şekilde. Şöyle bir sorun yaşıyorum. Yaklaşık 13 yıldır kullandığım Subtitle Workshop programı ile altyazılar hazırlıyorum ve bugüne kadar hiçbir Türkçe karakter sorunu yaşamadım. Uygulamada işimi yaparken de her zamanki gibi yapıyorum. Yalnız dosyayı kaydedip de not defterinde açtığım zaman Türkçe karakterler "attý oðlan. kardeþim, Olmaz þimdi. Ses insanlarý rahatsýz eder." şeklinde Türkçe karakterler bozuk olarak gözüküyor. Yazı fontunu değiştirmeyi, dosyayı UTF-8 olarak kaydetmeyi, her şeyi denedim. Bir türlü düzelmiyor. İşin garibi; bu düzeltmeyi yaptığım zaman, yani el ile düzelttiğim zaman, bu sefer de altyazı programında Türkçe karakter sorunu yaşıyorum. Bu altyazılar ile filmleri izlerken sorun yok. Playerlar düzgün şekilde oynatıyor. Bir arkadaşıma gönderdim altyazı dosyasını, onda not defterinde de düzgün gözüküyor her şey. Sorun benim bilgisayarda gibi gözüküyor. Ne yaparsam yapayım bu Türkçe karakterleri her platformda sorunsuz şekilde gösteremiyorum. Daha iyi anlaşılması açısından fotoğraf da ekleyeyim;
Altyazı programında böyle gözüküyor, gözükmesi gerektiği gibi:
Aynı dosya not defterinde ise bu şekilde gözüküyor:
Bilgisayara format atarken ben değil bir arkadaşım atmıştı ve İngilizce olarak yüklemişti. Bilgisayara Türkçe dilini ben sonradan kendim eklemiştim. Onunla alakalı bir sorun olabilir diye düşünüyorum. Format atmadan, bu sorunu nasıl çözeceğime dair bir fikri olan var mı?