Son zamanlarda üzülerek fark ediyorum ki; bir başkasının ticaretini yaptığı, emek verdiği işleri, sırf "ticaretini yapamıyorum bari primini kasayım" mantığıyla ücretsiz paylaşanlar türedi. Arkadaşlar, burada çoğumuz ticaretle uğraşan insanlarız. Eğer bir başkasının ekmek yediği bir işin yöntemlerini herkesle açıkça paylaşırsanız, gün gelir başkaları da sizin iş açıklarınızı ve ticari sırlarınızı paylaşır.
Prim uğruna bu tarz hareketler yapmayın. Bu şekilde işleriniz büyümez; aksine etrafınız sadece bedavacı ve yalaka insanlarla dolar. Zaten ücret ödenmeyecek kadar basit işleri herkes bilir. Ancak sektörün %95’inin bilmediği bir konuya hâkimseniz, bunu "iyilik" adı altında yaymak zorunda değilsiniz. Kaldı ki bunu yapanların niyetinin iyilik değil; öne çıkma, beğeni alma ve popülerlik kazanma çabası olduğu aşikâr.
Gerçekten iyilik yapmak istiyorsanız bunu sosyal medyada değil, gidin ihtiyacı olan insanlara yardım ederek veya sokak hayvanlarını doyurarak yapın. Sosyal medyada bu tarz hamlelerle iyilik olmaz, sadece prim yapılır.
Son olarak; kimsenin ekmeğine taş koymayın ki, başkaları da sizin ekmeğinize taş koymasun. Burada sizin bildiğiniz yöntemleri bilen ama sektöre saygısından dolayı paylaşmayan onlarca insan var. Yeni adetler çıkarıp piyasayı bulandırmak yerine ticaretinize odaklanın.
Not: Bu açıklamayı sadece kendim için yapmıyorum; genel bir etik sorunundan bahsediyorum. Fiyat rekabetini veya "ölücü" dediğimiz kâr gözetmeyenleri anlayabiliyoruz ancak ticari sırları prim için dağıtmak vizyonsuzluktur. Forum/site moderatörlerinin de bu tarz "piyasa baltalayıcı" paylaşımlar konusunda daha tavizsiz olması gerektiğini düşünüyorum.
Herkese iyi forumlar, bol kazançlar dilerim. 🙏🏻