Selamlar,
Sektördeki devler bile bu maliyetler altında ezilirken sıfırdan yatırım yapıp bir verimerkezi ayağa kaldırmak cesaret ister yatırımın geri dönüşü minimum 10+yıl olacak gibi düşünmenizi öneririm, bu kadar bilinmezlerin arasında böyle bir hizmet sektöründe yer almak istediğinize emin misiniz?
önerim : maceraya gerek yok diye düşünüyorum.
Haklısınız ama maksat küçük seviyede oynamak, büyük veri merkezleriyle amaç kapışmak değil elbet. Kurumsal kalite ve hizmetde değil sadece Türkiye geneli uzun vadede bir CDN hayalim var bunun için POP noktası olabilecek. Karadeniz bölgesinindeki kullanıcılara düşük gecikme ile barındırma sağlayabilecek bir nokta olmasını amaçlamıştım.
Küçük seviyede bile en pahalı kısım fiber kalıyor zira malum Türk Telekom monopol olduğundan, Avrupadaki gibi dileyen izin almaksızın (veya kolay izinle) fiber için kazı yapabilir hakkı verilmediğinden ötürü fiber altyapısı büyümüyor. Baktım binam ile TT genel merkezi arasında 20km var, bunun 15. veya 16. kmsine kadar boşta fiber vardır diye varsayım yaparsak eğer 80 bin dolar fiber masrafı çıkıyor kazı maaliyetlerince.
Kazısız fiber yapılabiliyor diye duymuştum eski telefon direklerinden fiber kablonun geçirilmesi ile maaliyet 20 bin dolara düşüyor sadece en sonda bir kaç yüz metrelik bağlantı için kazı yapılıyor, güvenilirlik daha düşük oluyor böyle yöntemle. Mühendis ve işin ehli olan arkadaşlar beni bu konuda aydınlatabilirse sevinirim.
Elektriği, İklimlendirmesi vb. kolay kısım İnternetin kendisi gereksiz pahalı olan kısım dediğim gibi.
Sıfırdan inşaat yaptıracak olsaydım 10 milyonda oradan giderdi. Var olan bir apartmanı zamanla komple satın almak daha mantıklı. Tesadüfen dairesine sahip olduğum apartman işte fivere yakınlık hariç tüm kritlere uyuyor. Resmi olarak ticari + konut gözükmeside büyük bir avantaj oluşturuyor.