Samsunda sanayi yakınında sanayi elektiriği alabilecek durumda imarında Konut + Ticari olarak gözüken bir apartmanda dairem var. İçi geniş derme çatma ama fark etmez. Kargir sayılabilecek saf beton bir bina. TT merkeze uzak. Vodafone bilmiyorum, TürkNet'in duyduğuma göre samsunda pop noktası varmış ama metro ethernet veriyorlar mı bilmiyorum. Apartman boş komple, herkes yatırımlık almış eski oturanlar satınca pahalıda değildi alttan bir kaç daire alabilirim zamanla zaten toplasak 8 daire var, bizim daire ile alttaki daire 2m civarına gittiler.
Bu daire içine 5-6 kabinet koyup server barındırma hizmeti sağlamak istiyorum başlangıçta.
Merak ettiklerim:
En ucuz saf dataplane sağlayabilecek firma hangi firmada? DPI olmadan, sansür olmadan klasik veri merkezi misali direkt bağlantı kurmak istiyorum. Metro Ethernet gibi sağlayıcının IP'lerini kullanmak istemiyorum + dandik log ve sansür sistemminden kaynaklı gecikmeyide tahammül edemem ama başlangıç için metro ethernet olabilir yapacak bir şey yok. En ucuz metro ethernet hangi firmada olur? TürkNet duyduğuma göre en uygun fiyatlıymış.
İklimlendirme konusunda kullanılmış ancak sızdırma sorunu olmayan veri merkezi klimaları düşünüyorum. 14-15 yıllık cihazlar var bazen ikinci el sitelerine düşen uygun fiyatlı.
Yedekli İnternet olmaz büyük ihtimalle aylık operasyonel bütçe bu proje hayata geçerse bir gün dolar bazında en fazla 6000 dolar olabilir.
Proje fikri belki bir gün, küçükten "merdivenaltı" datacenter açarak yatırımlarla büyütmek. Devlet şu an datacenter açanlara büyük yatırımlar yapıyormuş, inşaatçılara sorsanız zaten (büyük firmalar) çok fazla datacenter talebi var.