Herkese iyi forumlar hocalarım,
Uzun zamandır dikkatimi çeken ve ticaret ahlakına/mantığına pek oturtamadığım bir konu hakkında fikrinizi almak istedim.
Forumda ihtiyacımız olan bir ürün veya hizmet için alım konusu açıyoruz. Yani müşteri biziz, parayı verecek olan biziz, ne aradığımızı da konuya detaylıca yazmışız.
Konunun altına (veya PM'den) bir satıcı gelip sadece WhatsApp numarasını veya Telegram adresini bırakıp "Bana ulaşın / Şuradan yazın" diyor.
Yahu hizmeti satacak olan sensin, parayı kazanacak olan sensin. Müşteri zaten arayışını belli etmiş, sen neden "Sen bana yaz" diyerek bir de müşteriye iş çıkarıyorsun? Elinde bu hizmet/ürün varsa, müşteriye doğrudan senin ulaşıp "İstediğiniz hizmeti şu şartlarda/fiyatta sağlayabilirim" diyerek satışı kapatmaya çalışman gerekmiyor mu? Neden müşteri peşinden koşuyor?
Ben mi yanlış düşünüyorum yoksa ticarette "Parayı kazanacak olan çaba gösterir, müşteriye teklifle gider" kuralı değişti mi? Alım konusuna sadece "Bana yaz" demek bana tamamen üşengeçlik ve gereksiz bir "tok satıcı" tribi gibi geliyor.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ekmek lazım olduğunda bakkal mı sana yazıyor sen mi bakkala gidip alıyon