Öncelikle şunu hatırlatmak istiyorum. Kapitalist düzene sahip bir dünyada yaşıyoruz. Her şey paradan, dolayısıyla sayılardan ibaret.
Kurumsal şirketlerin gözünde biz insanlar sadece sayılardan ve gelirden ibaretiz. Hiçbir firma babasının hayrına kullanıcılarına "iyilik" yapmaz.
İstese de yapamaz, çünkü sistem buna izin vermiyor. İyilik yapmak isterse ve yaparsa bundan kesinlikle zarar eder. Zarar eden bir şirket ise bir süre sonra sistemde yok olup gitmeye mahkumdur.
Bir firma size "iyilik" yapıyorsa bunu mutlaka sorgulamalısınız.
İyilikten kastım ücretsiz hizmetler, promosyonlar, indirimler vb. şeyler.
İsmini vermeyeceğim üç harfli zincir marketlerden birisine alışverişe gittiğimde diğer tüm marketlerde olan standart bir ürünün fiyatı dikkate değer bir şekilde çok daha uygundu ve "indirim" etiketi yapıştırılmıştı.
Sizlere tavsiye ettiğim gibi ben de sorguladım, neden tüm marketler hemen hemen aynı fiyata o ürünü satıyorken bu markette fiyatı bu kadar uygun diye düşündüm. Üşenmedim, diğer zincir marketlerdeki fiyatlarını da tek tek araştırdım. Fark ettim ki bize indirim diye sunulan şey aslında son kullanım tarihi yaklaştığı için stok eritmek üzerine kurgulanmış bir durumdan ibaret. Yani biz tüketicinin yine bir değeri yok ve indirim adı altında satın alım yaparak firmanın zarar etmelerini önlüyoruz.
Şimdi gelelim anthropice'e
Son birkaç aydır, githubda belirli şartları sağlayan insanlara, claude'un en pahalı planı olan max planını 6 aylık olarak ücretsiz dağıtıyorlar.
Sizce bu iyiliği neden yapıyorlar?
Tabii ki "en iyi kod yazan" insanları bile rahatlığa alıştırmak ve kendilerine bağımlı hale getirmek için.
Bundan birkaç sene öncesine kadar gece gündüz uğraşarak bir şeyler ortaya çıkartırken, hata ayıklama için saatlerimizi harcarken şimdi her şey tek promta bakıyor.
Mükemmel değil mi? Çok güzel zaman kazandırıyor, aşırı kolaylık sağlıyor..
Aslında işin arka planında bizi kendine bağımlı hale getiriyor.
Bunu uzun zamandır düşünüyorum. Cursor mesela, çok güzel bir devrim yaptı. Zamanında ücretsiz denemelerle herkesi kendine bağımlı hale getirdi, şimdi ise ücretsiz denemeler yok denecek kadar az veriliyor. Buna rağmen halen talep oldukça yüksek, çünkü milleti bağımlı hale getirdi.
İşlemeyen demir pas tutar. Bu hepimizin bildiği bir gerçek. Firmalar ise bizi kendine bağımlı hale getirip işlevsiz durumuna getirmek için uğraşıyor.
Az önce bir twit gördüm. Dosyaya sağ tıklayıp, buraya çıkart butonuna basmaya üşenir hale getirmeye başladılar insanları. Toplasan 3 saniye sürmeyecek bir işlemi bile yapay zekaya yaptırır hale geldik.
https://x.com/anil_ozturkk/status/2036103819520569440
Diyeceğim o ki, yeteğene sahipseniz elinizden almalarına izin vermeyin. Yapay zekanın nimetlerinden yararlanın elbette, sadece sizi kör etmelerine izin vermeyin.
Aksi takdirde gün gelecek, yapay zeka olmadan iki insan karşılıklı oturup sohbet edemeyecek.
Sevgiler.