Arkadaşlar, yazacaklarımı lütfen doğru anlayacak şekilde okuyun kimsenin hevesini kırmak yada işine göz koymak gibi birşey için yazmıyorum.
Forumda bir arkadaşın konusunu inceledim. Yapay zekaya yazdırdığı bir scriptin satışını yapıyor. Scriptine baktım, genel olarak fena değildi, hatta bazı kısımlar hoşuma da gitti. Ancak birkaç noktada ciddi şüphelerim oluştu. Özellikle en basit ama dikkat edilmesi gereken acaba session çakışması var mı? diye kontrol etmek istedim.
Maalesef tahmin ettiğim gibi sonuçla karşılaştım.
Detayları burada açık açık yazıp kimseyide riske atmak istemiyorum, gerçekten kodlama bilgisi olan bilirler ilk dikkat edilmesi gereken yerlerden biri. Neyse kendisine gerekli bilgiyi PM ile ilettim. Ama şunu net şekilde söylemek zorundayım. Kendi ana web sitenizde bile ciddi güvenlik açıkları varken bu scriptleri müşterilere nasıl satıyorsunuz?
Bakın, bu iş ciddi bir iş. İnsanlar para veriyor, güveniyor, iş kuruyor. Ama ortada doğru düzgün güvenlik önlemleri yok. Sonra ne oluyor? Yazılım patlıyor, mağdur olan yine müşteri oluyor.
Lütfen ama lütfen sadece yapay zekaya güvenerek bu işi yapmayın. Yapay zeka size ancak temel düzeyde yardımcı olur. Script yazmak, sistem kurmak, güvenlik sağlamak bundan çok daha fazlasıdır. Eğer yeterli kodlama bilginiz yoksa önce kendinizi geliştirin.
Ben bu işi yapmayın demiyorum. Aksine yapın, üretin, kazanın. Ama altyapınız olmadan, ne yaptığınızı tam bilmeden bu işe girerseniz hem kendinize hem de başkalarına zarar verirsiniz.
İnanın, o kadar çok mağdur insan var ki
Satın aldıkları yazılımlar ellerinde patlıyor. Ne destek var ne güvenlik.
Burada bunları yazınca da konuyu baltalamak yasak denilerek uyarı alıyoruz. Ama kimse kusura bakmasın, bu durum hem piyasaya hem de kullanıcılara ciddi zarar veriyor.
Gerçekten bu işi bilenlere lafım yok, ne demek istediğimi de doğru anlayacaklardır. Diğerleri için yazdıklarım belki kırıcı gelebilir ama bu bir uyarıdır. (Sizin iyiliğiniz için)
Bende dört dörtlük değilim illaki gözden kaçırdığım hatalar olabilir. Ama %100 debug yapıyorum. Tekrar tekrar kontrol ediyorum. Amacım asla para kazanmak olmadı. Hizmet vermek oldu.
Tekrar söylüyorum:
Yapay zeka her şeyi tek başına yapamazzzzz. Herkese iyi forumlar dilerim.